Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Veslař Bruncvík: Že jsem dvojnásobný olympionik? To nehrálo roli

Londýn – Veslař Milan Bruncvík si splnil životní sen. Jako první Čech se zúčastnil tradičního klání univerzit Cambridge a Oxford v závodech osmiveslic na londýnské Temži. Ve 159. ročníku se sice jeho cambridgeský tým z vítězství neradoval, Oxford vyhrál stylem startcíl, i tak je Bruncvík za velkou zkušenost vděčný. "Vítězství bych řadil výše než páté místo z olympiády v Pekingu," porovnal například váhu obou velkých závodů. Český veslař odpovídal na vaše otázky na našem webu.

Milan Bruncvík
zdroj: Getty Images

Dlouhá cesta až k jednomu z nejprestižnějších závodů na řece začínala u Bruncvíka v severních Čechách. Co vrcholilo na Temži, začalo před lety u soutoku Labe a Ohře. "Už odmala jsem trávil spoustu času ve veslařském oddíle v Litoměřicích. V té době jsem jen tak pobíhal kolem a hrál si (oba mí rodiče jsou veslaři). Když jsem povyrostl, všechno do sebe nějak zapadlo a já začal veslovat," líčil.

Dostat se ale přímo do univerzitního týmu, nebylo nic jednoduchého. "Musel jsem, jako všichni uchazeči, podat přihlášku, spoustu dokumentů, projít testy, pohovorem… Že jsem dvojnásobný olympionik, nehrálo roli. Až poté, co jsem byl přijat jako řádný student denního studia, jsem se mohl ucházet o místo ve veslařském klubu Cambridge."

Ani tak ale neměl vyhráno. I samotný výběr do veslařského týmu byl dlouhý a náročný. "Po výběrovém procesu následovaly testy na trenažeru rowperfect na dva a pět kilometrů, testy na vodě a v posilovně, soustředění ve Španělsku… To vše trenéři hodnotili a pak sestavili posádky – první osma (Blue boat), druhá osma (Goldie boat) a čtyři náhradníci," vysvětlil Bruncvík.

Veslařský závod Oxford - Cambridge
zdroj: Gettyimages Editorial

Závodu samozřejmě předcházel tvrdý trénink. "Důležité je zvykat si na bolest a přemáhat ji už v tréninku. V posádce pak hraje roli i to, že ostatní parťáci pořád jedou. Přece nemůžu být ten, kdo poleví nebo to položí. Říkám si, že všichni v závodě se musí cítit velice podobně jako já, a tak se snažím vydržet ještě o kousek déle," vyprávěl s nadsázkou.

To vše kulminovalo v jediném závodě, ve kterém vyhrála konkurenční oxfordská posádka poté, co vedla už od samotného startu. "Jsem unavený a zklamaný, sedm měsíců tvrdé dřiny se nepodařilo proměnit ve vítězství. Na druhou stranu mi bylo útěchou, že jsem se zapsal do historie jako první Čech, který si vybojoval právo v The Boat Race startovat a tím přilákat více diváků z České republiky ke sledování veslařských závodů," těší Bruncvíka, který si myslí, že se veslování stále objevuje na obrazovkách velice málo.


Co se týče dalších sportovních i dalších plánů, má Bruncvík jasno. "Kvůli studijním povinnostem na Cambridge, které mám přes léto, letos nebudu Českou republiku reprezentovat na žádných závodech. Ale s tím jsem počítal, když jsem do Anglie nastupoval. Co bude v dalších letech, to ještě nevím. Po The Boat Race je dalším cílem úspěšně ukončit studium," dodal.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články