Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Veselý cítí mistrovskou formu: Našel jsem něco, co minulý rok

Nymburk – Za dva týdny startuje atletický evropský šampionát v Curychu. Jedním z tahounů české výpravy bude obhájce titulu z Helsinek a mistr světa z loňského šampionátu v Moskvě Vítězslav Veselý. Český oštěpař momentálně před vrcholem sezony ladí formu v Nymburku a zatím si libuje. Nabírá kondici a trénuje kratší rozběh, který bude na curyšském stadionu jedním z klíčových momentů. Před generálkou, kterou bude mistrovství republiky v Ostravě, cítí formu.

Sport
zdroj: ČT4

"Zatím nemám větší výhrady. Určitě se projevují tréninková manka, která jsem nabral v zimě. Projevuje se to určitou rozkolísaností, ale můžu závodit a trénovat až na výjimky úplně všechno, takže super," řekl lídr letošních evropských tabulek.

"Našel jsem něco, co jsem měl minulý rok. To je pro mě rozhodující. Závod je závod, tam se vždycky uvidí, ale zatím dobrý. Chtěl bych to otestovat na mistrovství republiky v Ostravě," zdůraznil. Svěřenec Jana Železného cítí příslib formy. "Ve velkém procentu hodů dokážu vytěžit dobré metry. Stačilo by trefit jeden dva ze šesti pokusů v závodu a nebylo by to úplně špatné," uvedl Veselý.

Jak na krátký rozběh

Soustředění v Nymburku si pochvaluje. Počasí přeje a je tam klid na práci. "Potřebujeme nabrat kondici před mistrovstvím Evropy. Pro mě je to důležité kvůli házení. Potřebuji se rozházet, abych poznal, co a jak musím udělat při rozběhu a během odhodu," přiblížil Veselý, jehož nejlepší letošní pokus měřil 87 metrů a 38 centimetrů. Dále hodil jen Egypťan Ihab Abdelrahman.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Oštěpař Vítězslav Veselý

Curyšský ovál má svá specifika. "Také se soustředíme na kratší rozběh. Rozběh v Curychu je krátký, což je pro mě nevýhoda Já mám asi jeden z nejdelších rozběhů ve světové špičce. Musím se s tím nějak srovnat, bude to oříšek," upozornil Veselý.

Zdraví drží

V sezoně se potýkal s bolestmi v koleni a v achillovce, ty už jsou však téměř pryč a jeho současnou přípravu už výrazně nenarušují. "Je to stabilizované. Koleno se malinko zhorší s většími tréninky, ale není to nic zásadního. Když si malinko oddáchnu, odejde to," prozradil.

Do Curychu odjede v roli favorita, neboť bude obhajovat zlatou medaili z roku 2012 z Helsinek. "Bude to hodně otevřené. Hodně mladých kluků naházelo daleko. Jediný stabilní oštěpař je Tero Pitkämäki, hází stabilně za 80 metrů, to bude velký favorit, Nebude to letos úplně nejlehčí. Oštěp jde nahoru, průměr se zvedá," uvážil Veselý.

Ve svých 31 letech má Veselý už své zkušenosti. "Pokusím se hlavně nejít moc namotivovaný na kvalifikaci. Na kvalifikaci je schopen člověk hodit hodně daleko a na finále už není tolik nabuzený. Pokusím se tu kvalifikaci moc neřešit a udělat si pořádnou nervozitu na finále," nastínil mistr světa z loňského roku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články