Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Verner se vrací do mistrovského Záhřebu, Březina už nechce být čtvrtý

Záhřeb - Krasobruslařské mistrovství Evropy se vrací po pěti letech do Záhřebu. Český reprezentant Tomáš Verner tak bude závodit v hale, na jejímž ledě v roce 2008 získal kontinentální titul. I tentokrát chce stejně jako jeho reprezentační kolega Michal Březina bojovat o medaile. Seriál přímých přenosů vysílá ČT sport a náš web. Úvodní přímý přenos z krátkého programu tanečních párů startuje ve 14:15.

Verner se na rozdíl od loňska nepotýká se zdravotními problémy, ale na podzim selhal v závodech Grand Prix. Před vrcholem sezony mu tak mohl dodat sebevědomí jen solidní výkon na národním šampionátu, z nějž však kvůli nemoci před volnými jízdami odstoupil momentálně nejlepší český krasobruslař Březina.

Ten skončil třetí v závodě Grand Prix v Moskvě a v chorvatské metropoli by rád prolomil sérii čtvrtých míst z posledních tří let a získal svou první velkou medaili. Nyní je už fit. "Pořád se o mně tvrdí, že mám na to, abych byl na bedně. Tak to chci konečně splnit," uvedl odhodlaně. Březina před sezonou změnil trenéra i místo přípravy. Začal se připravovat pod vedením ukrajinského kouče Viktora Petrenka v americkém Hackensacku a změnu si pochvaluje. "Pozitivní je hlavně změna prostředí. Oberstdorf je malá vesnice, kde končí silnice. Teď bydlím půl hodiny od New Yorku, největší metropole světa. Tady mají čtyři ledové plochy, mohu si vybrat, kde chci jezdit, v kolik chci jezdit, jak dlouho," uvedl brněnský rodák.

Michal Březina
zdroj: ISIFA/EPA

V Záhřebu chce uspět, proto hodlá do jízd zařadit i nezbytné čtverné skoky. "Poslední dva týdny před mistrovstvím Evropy byly velmi dobré. Jezdil jsem čistě oba programy, takže jsem si jistý, že na to mám. Teď to musím předvést v závodě," dodal stříbrný medailista z juniorského MS v roce 2009.

Záhřeb je Vernerovo město

Zisk devátého českého titulu a hlavně výkon v polském Těšíně, kde získal 229,55 bodu, Vernerovi dodal sebedůvěru. Už před začátkem sezony přitom prohlašoval, že právě kontinentální šampionát bude pro něj hodně důležitý. "Nechci se ale svazovat myšlenkami na zlato. Chci zajet co nejlépe a skončit co nejvýše. Je mi jasné, že budu potřebovat ještě více bodů než na českém mistrovství," podotkl.

Svěřenci amerického kouče Roberta Emersona dodávají optimismus i vzpomínky na předešlé ME v Záhřebu. "Samozřejmě, že si město pamatuji. A vždy, když si na něj vzpomenu, tak se začnu usmívat. Na Záhřeb mám ty nejlepší vzpomínky, i když tam při závodech nebylo moc diváků. Na druhou stranu tam všude byly vidět české vlajky a spousta transparentů, které mě podporovaly," zavzpomínal na rok 2008. "Když jsem nastoupil na led, měl jsem pocit, že kluziště je jen moje," dodal Verner s úsměvem.

Titul obhajuje ruský veterán Jevgenij Pljuščenko, pro něhož to bude první mezinárodní start v sezoně. Třicetiletý olympijský šampion z Turína v prosinci získal desátý domácí titul a v Záhřebu bude usilovat o osmé evropské zlato. Po nepovedené podzimní části sezony, završené čtvrtým místem na ruském šampionátu, naopak z nominace vypadl loňský vicemistr Evropy Artur Gačinskij. Podle výsledků v Grand Prix patří k hlavním favoritům Španěl Javier Fernández, který se jako jediný Evropan probojoval do finále tohoto seriálu. V této roli však přijel už na loňský šampionát do Sheffieldu, kde skončil až šestý.

O pátý evropský titul mezi ženami bude bojovat Italka Carolina Kostnerová. Pětadvacetiletá krasobruslařka loni v létě zvažovala ukončení kariéry a kvůli nedostatku času na přípravu vynechala podzimní závody Grand Prix. Je tak otázkou, jak dopadne její srovnání s vycházejícími ruskými hvězdami Jelizavetou Tuktamyševovou a Adelinou Sotnikovovou. Ty budou v šestnácti letech debutovat na seniorském šampionátu.

Aljona Savchenková a Robin Szolkowy
zdroj: ISIFA/EPA

V kategorii sportovních dvojic se očekává duel úřadujících mistrů světa Aliony Savchenkové a Robina Szolkowého s obhájci titulu Rusy Taťjanou Volosožarovou a Maximem Traňkovem. Velký souboj tyto páry svedly na loňském mistrovství světa, kdy je na prvních dvou místech od sebe dělilo pouhých jedenáct setin bodu.

Mezi tanečníky nemohou kvůli partnerově zranění navázat na tituly z posledních dvou let Francouzi Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat. Na uvolněný trůn tak budou chtít usednout stříbrní medailisté z posledních dvou let Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov, jimž však mohou konkurovat italští účastníci finále Grand Prix Anna Cappelliniová a Luca Lanotte.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští krasobruslaři před krátkým programem

Češi na ME:

Muži: Michal Březina, Pavel Kaška, Tomáš Verner

Ženy: Eliška Březinová

Taneční páry: Lucie Myslivečková/Neil Brown

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články