Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Verner prožil nahořklé loučení, triumfovali Japonci

Saitama (Japonsko) - Tomáš Verner nepředvedl na konci kariéry výkon, se kterým by mohl být spokojený. Finálovou jízdu pokazil, nevyužil tak slibné čtvrté pozice po krátkém programu a skončil nakonec desátý. Krasobruslařským králem se stal olympijský šampion Juzuru Hanju, který předčil svého krajana Tacukiho Mačidu o pouhých 33 setin bodu. Bronz vybojoval Španěl Javier Fernández.

Tomáš Verner
zdroj: ČTK/ZUMA

Verner zajel svou poslední volnou jízdu v soutěžní kariéře s velkým množstvím chyb. Nejprve nezvládl čistě doskok po čtverném toeloopu a sáhl si rukou na led, druhý předčasně rozbalil a byly z toho jen dvě otáčky. Poté skočil jen jednoduchý axel. Svůj nezdar sice napravil, ale to už celkový výsledek nemohlo zachránit.

Euforie se tentokrát nekonala, ale konečné desáté místo je Vernerovým nejlepším umístěním na MS od čtvrté příčky v roce 2009. Oproti olympijským hrám v Soči si o jedno místo polepšil.

"Mrzí mě, že se mi moje poslední jízda nevydařila. Až na to bylo všechno v Japonsku skvělé a jsem rád, že jsem končil kariéru tady, a ne v Rusku, jak jsem původně plánoval," řekl Verner. "Za poslední dva týdny jsem toho v tréninku moc nezkazil, ale dnes jsem nepředvedl to, co jsem chtěl. Byla tam spousta chyb," uznal sedmadvacetiletý český krasobruslař. 

Přestože do volné jízdy nešel s cílem zaútočit na medaili, již poněkolikáté v kariéře se mu druhá část závodu nevydařila. "I před samotným startem jsem se cítil dobře, ale pak nastala drobnost, která netuším, proč se stala. Hned na začátku jsem zaměnil nájezdy na čtverné skoky. Nechápu, proč se to stalo, jestli jsem nebyl koncentrovaný nebo hrály roli emoce. Teď jsem zklamaný, ale jako tečka za kariérou to bylo báječné," dodal Verner.

Medaile visely hodně vysoko

Mačida navázal výbornou volnou jízdou na své úvodní vystoupení na světovém šampionátu. Předvedl dva čtverné skoky a dva axely. Dostal celkem 282,26 bodu, vylepšil si tak osobní rekord a mohl jen čekat.

Na led však přišel stoprocentně koncentrovaný Hanju a vystřihl bezchybnou a technicky náročnými prvky napěchovanou jízdu. Výsledek byl těsný – olympijskému šampionu se mohl po zisku 282,59 bodu zračit úsměv. Za volnou jízdu dostal 191,35 bodu, téměř o 13 bodů více než na ZOH. Hanju slaví během měsíce a půl druhé zlato na vrcholné akci, Mačidovi při debutu na světovém mistrovství zůstalo stříbro.

Dnes se jely i krátké tance. Čtěte zde (//sport/zimni-sporty/krasobrusleni/267775-kubova-a-novak-volne-tance-nepojedou-vedou-prekvapive-italove/).

Dokonce tři skoky se čtyřmi otáčkami předvedl Fernández, kterého však o cennější medaili připravil pouze jednoduchý lutz. Prokázal však, že se zřejmě jako jediný Evropan může v současnosti měřit s absolutní světovou špičkou, před čtvrtým Maximem Kovtunem z Ruska měl náskok 28,5 bodu.

Druhý český reprezentant Michal Březina po 23. místě v krátkém programu kvůli poraněnému kotníku do volných jízd nenastoupil.

Výsledky MS v krasobruslení

Muži - konečné pořadí: 1. Hanju 282,59, 2. Mačida (oba Jap.) 282,26, 3. Fernández (Šp.) 275,93, 4. Kovtun (Rus.) 247,37, 5. Abbott (USA) 246,35, 6. Kozuka (Jap.) 238,02, ...10. Verner 223,14, Březina (oba ČR) odstoupil po krátkém programu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články