Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Verner: Brusle jsem na hřebík nepověsil

Praha - Krasobruslař Tomáš Verner už minulý týden oznámil, že se nezúčastní mistrovství světa, které právě dnes startuje v italském Turíně. Čtvrtý muž z loňského světového šampionátu se rozhodl předčasně ukončit sezonu. "Musel jsem reálně zhodnotit své šance," řekl s odstupem několika dní v pořadu Interview ČT24. Exmistr Evropy se v současnosti necítí v dostatečné formě na to, aby soutěžil se světovou elitou o přední umístění. "Mé ambice se neslučovaly s tím, co jsem mohl předvést na ledě," dodal svěřenec trenérky Vlasty Kopřivové.

Verner se v této sezoně potýkal s řadou zdravotních problémů, které poznamenaly jeho výkony, a přestože je od ledna fit, nevydařilo se mu vystoupení na olympijských hrách ve Vancouveru. Tam obsadil 19. místo. "Svůj závod jsem začal nevydařeným programem a teď jsem se měl nastartovat a nabudit v sobě závodní atmosféru, přestože jsem věděl, že už nebudu dosahovat na umístění, na které jsem dosáhnout chtěl," vzpomíná Verner.

Verner: Nastoupit s jedničkou? Nic jednoduchého

"K tomu jsem si vylosoval trochu nepopulární startovní číslo, a to rovnou jedničku - a začínat celý olympijský závod není jednoduchá situace. Přesto bylo potřeba se s tím poprat a nastoupit tak, abych jel o medaili, což jsem udělal," dodává Verner s tím, že jeho výkon bohužel neodpovídal tomu, co si předsevzal. "Zná to každý sportovec, ale i normální lidi. Člověk je sám sobě většinou největším soupeřem," tvrdí český krasobruslař. "Já to mám ještě horší, protože jsem blíženec a o svou mysl se dělím se dvěma vevnitř," říká s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Verner teď musel před MS v Turíně reálně zhodnotit své šance i vzhledem ke svým ambicím. "Ty v posledních letech vzrostly," říká. Zároveň však přiznává, že je to téma, o němž nerad hovoří. "Je to můj hnací motor, a kdybych ho před závodem prozradil, ubíral bych tím na jeho síle," vysvětluje. "Šampionát, kde se musím popasovat s nejlepším bruslařem na světě, jsem odvolal, protože jsem nebyl schopen reprezentovat Českou republiku, český krasobruslařský svaz i sám sebe," dodává s tím, že psychicky labilní rozhodně není. "Není to tak, že bych během sezony lavíroval mezi motivačním plusem a minusem."

Do Soči bych rád, přiznává Verner

Pro Vernera to bylo velice těžké rozhodnutí. "Jestliže má být sportovec připraven k závodu, musí cítit takový 'drajf', který ho žene a kterým chce porazit soupeře. Já jsem ho měl, ale neměl jsem pro to objektivní možnosti. Dělal jsem vše pro to, abych se vrátil do formy. Ta ale nebyla," přiznává smutně.

Do objektivních možností Verner řadí jak tělo, tak i mysl. "Je to jedno s druhým. Moje sezona byla letos hodně dlouhá. Na konci září jsem začínal na Grand Prix v Paříži. Potom jsem onemocněl, a prošel jsem si pár nepříjemnými zdravotními obtížemi, které mi ubraly na síle a trochu na laufu sezony," vzpomíná Verner, jenž se kvůli tomu podle svých slov pořád 'zastavoval'. "Už jen to samotné ubírá nejen na fyzičce, ale i psychice. Na konci sezony jsem objektivně musel říct, že nejsem ve stejné formě, abych se mohl poprat s těmi nejlepšími. Ale neupadnul jsem do stadia, kdy jsem chtěl pověsit brusle na hřebík," upozorňuje.

Verner, který má před sebou ještě několik exhibicí v Japonsku a Jižní Koreji, teď trénuje dvakrát denně. "Když nejste v krasobruslení dva týdny na ledě, je to stejné, jako kdybyste na něm nebyla dva roky," říká český reprezentant, pro něhož jsou důležité právě i exhibice. "Krasobruslení si tam oživím v radostnější formě," doufá třiadvacetiletý Verner, jenž by se rád podíval i za čtyři roky na zimní olympiádu v Soči. "Je to ještě hodně daleko, ale jestli mi zdraví vydrží, opravdu bych si rád zazávodil. Startovat na olympiádě je pro sportovce neskutečný zážitek," tvrdí rodák z Písku.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články