Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Velká soupeřka Sáblíkové tvrdí: Nikdy jsem nedopovala

Berlín - Slavná německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se ostře ohradila proti tvrzení Mezinárodní bruslařské unie (ISU), která ji za údajný krevní doping potrestala dvouletým zákazem startu. Pětinásobná olympijská vítězka v prohlášení na svém oficiálním webu uvedla, že nikdy nedopovala. Svým fanouškům a veřejnosti se nicméně omluvila, že po dohodě s unií několik týdnů lhala o své vymyšlené nemoci.

"V mé krvi ani v mé moči nebyly nikdy nalezeny žádné zakázané látky. Vysvětlení je jednoduché: Nikdy se nic nenašlo, protože jsem nikdy nic zakázaného nevzala, ani jsem nepřijala cizí či svou krev, zkrátka: Nikdy jsem nedopovala. Tak je to prosté!" uvedla Pechsteinová ve svém téměř stořádkovém prohlášení.

Nejúspěšnější německou sportovkyni v historii zimních olympijských her potrestala disciplinární komise ISU za to, že měla na únorovém mistrovství světa ve víceboji v Hamaru podezřelé hodnoty krevních testů. Komise dospěla k závěru, že zvýšené množství retikulocytů, což je nezralá forma červených krvinek, mohlo být způsobeno pouze dopingem.

Tento závěr však Pechsteinová i Německý rychlobruslařský svaz, jenž za svou hvězdou stojí, odmítají. "Není to žádný spolehlivý důkaz dopování. Ale stejně mi disciplinární komise zničila kariéru a potrestala mě na dva roky," stěžovala si sedmatřicetiletá Berlíňanka.

Vyšší hladina retikulocytů nemusí znamenat jen doping

Zvýšené množství retikulocytů může být způsobeno i nemocí či anomálií v krvi. Sama Pechsteinová nabízela, že se podrobí dalším vyšetřením, aby se zjistilo více. "ISU to však ignorovala. Vždyť i já jsem chtěla vědět, proč jsem měla takové abnormální krevní hodnoty, když jsem nedopovala," uvedla šestinásobná mistryně světa a trojnásobná vítězka Světového poháru.

Na celé kauze, která ji může připravit o olympijské hry ve Vancouveru 2010 a ukončit kariéru, ji navíc mrzí obchod uzavřený s ISU. Po prvním dnu šampionátu v Hamaru k ní totiž přišli zástupci unie se zprávou o podezřelých výsledcích testů a návrhem: "Pokud se kvůli nemoci odhlásíš, nebudeme informovat veřejnost. A celá ta záležitost se bude řešit v klidu," interpretovala Pechsteinová rozhovor s představiteli mezinárodní unie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články