Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Velikonoční Prahu ovládne největší házenkářský halový turnaj pro děti

Praha - O Velikonocích se po celé Praze bude hrát Prague Handball Cup, tedy největší halový házenkářský turnaj na světě, který je zasvěcený dětem. V pořadí už 25. ročník přivítá okolo 500 družstev nejen z Evropy, které budou hrát ve 34 halách po celé Praze. Finále se odehraje v pondělí v O2 areně.

Brazilky proti Češkám důrazně bránily
zdroj: ČT Brno

Prague Handball Cup je největším házenkářským turnajem na světě, který se hraje halově. Větší už je jen turnaj ve Švédsku, který se ale koná pod otevřeným nebem. "Aby šlo o největší halový turnaj, musíte mít okolo 500 družstev, což znamená nějakých 7700 účastníků, a potřebujete 34 hal," přibližuje ředitel turnaje Jaroslav Chvalný.

Celkem se v pražských krytých hřištích během Velikonoc odehraje na 1900 utkání, u kterých bude přítomno 200 rozhodčích a pořadatelů. Turnaj už větší být nemůže, protože Praha více halami nedisponuje. To však organizátory nikterak netrápí. "Turnaj je i tak velký a neboť takovou soutěž nikdo jiný nemá, tak si můžeme troufnout tvrdit, že je to mistrovství světa," říká Chvalný.

První ročník Prague Handball Cupu se uskutečnil již v roce 1992, a letos tak slaví už 25. ročník. Ambici stát se velkým a věhlasným turnajem přitom měl už v roce svého vzniku. "Turnaj vznikl poměrně brzy po revoluci a Praha zahraniční družstva táhla, navíc zde bylo levně. Hned jsme měli 90 týmů. Když se k tomu přidá dobrá organizace a dobrý doprovodný program, tak máte zaděláno na dobrý turnaj," vysvětluje Chvalný.

Organizátoři měli hned zpočátku jasno, že nechtějí dělat turnaj pro pár nejlepších týmů a zvát si na něj politiky s celebritami. Naopak, zvolili turnaj pro děti. "Inspirovali jsme se zahraničím a nadchla nás ta atmosféra, která je mezi dětmi vynikající. Ty děti si to užívají, a to je náš cíl. Nechtěli jsme být mediálními hvězdami a fotit se s celebritami, my jsme chtěli od začátku dělat cíleně zábavu pro děti. No a když se zpětně podívám, tak některé ty celebrity na tom turnaji teprve vznikly," vzpomíná ředitel a zakladatel turnaje v jedné osobě a uvádí například Slovince Vida Kavtičnika či českou hvězdu Filipa Jíchu. "Tím turnajem ale prošli skoro všichni čeští reprezentanti," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Chlapecká i dívčí družstva budou soupeřit v deseti kategoriích od 11 do 18 let a ani letos nebude nouze o exotické týmy. Letos dorazí například Izraelci, Libanonci či hráči z Hongkongu. "Nicméně to těžiště je stále v Evropě," říká Chvalný, který ale chce do budoucnosti přivítat ještě více týmů ze vzdálených destinací.

Během své existence se turnaje zúčastnilo již více než 122 000 účastníků a 8067 družstev ze 42 zemí Evropy, Asie, Ameriky a Afriky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články