Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve sněhem zavátém Schladmingu startuje MS

Schladming (Rakousko) - Dějiště mistrovství světa ve sjezdovém lyžování Schladming dostalo před startem pořádnou sněhovou nadílku. Od sobotní půlnoci napadlo v rakouském středisku více než půl metru sněhu. S takovými podmínkami se musejí vypořádat nejprve ženy v superobřím slalomu. Šampionát potrvá do neděle 17. února. V nominaci českého týmu je jedenáct lyžařů, největší pozornost bude upřena na slalomářku Šárku Záhrobskou, která se vrátila k závodům po vážné nemoci. První přímý přenos vysílá ČT sport a náš web dnes v 10:55.

Organizátoři odklízejí sníh na tribunách ve Schaldmingu
zdroj: Isifa/EPA

V nominaci českého týmu je jedenáct lyžařů, největší pozornost bude upřena na slalomářku Šárku Záhrobskou, která se vrátila k závodům po vážné nemoci. Mistryně světa z roku 2007 a majitelka kompletní sady medailí ze světových šampionátů podstoupila loni v létě operaci nezhoubného nádoru na mozku a neuvěřitelně rychle se dala dohromady. MS má být potvrzením definitivního návratu Záhrobské do špičky a mezistupněm k úspěchu na olympijských hrách v Soči, kde bude obhajovat bronz.

Ze zranění vazů v kotníku v minulém týdnu se zotavuje aktuálně nejlepší Čech ve světovém poháru Kryštof Krýzl. Věří, že se dá do pořádku alespoň do své silné disciplíny slalomu, který je na programu poslední den šampionátu.

Další comeback prožije ve Schladmingu Ondřej Bank, který se už na podzim vrátil po vážné nemoci, ale moc dlouho nezávodil. Zkraje sezony si zlomil čelist a vykloubil rameno. Nyní se intenzivně připravuje hlavně na točivé disciplíny, chce ale uspět také v kombinaci, v níž obhajuje páté místo z Ga-Pa.

Mistrovství se těší podle očekávání velkému zájmu fanoušků

Těsně před začátkem šampionátu v alpské sjezdařské velmoci pořadatelé oznámili, že se prodalo zhruba 180 tisíc vstupenek. Největší zájem byl o mužské závody ve sjezdu, obřím slalomu a slalomu. Každou z jedenácti disciplín by mělo sledovat v průměru 30 tisíc diváků. Objeví se mezi nimi jako čestný host i slavný hrdina akčních filmů Arnold Schwarzenegger.

Nominace ČR:

Muži: Ondřej Bank (slalom, obří slalom, sjezd, superkombinace), Kryštof Krýzl (slalom, obří slalom, superkombinace), Filip Trejbal (slalom), Ondřej Berndt (slalom, obří slalom, super-G, superkombinace), Martin Vráblík (obří slalom, super-G, sjezd, superkombinace).

Ženy: Šárka Záhrobská (slalom, obří slalom), Klára Křížová (super-G, sjezd, superkombinace), Martina Dubovská (slalom, obří slalom), Kateřina Pauláthová (slalom, obří slalom), Eva Kurfürstová (slalom), Valentina Volopichová (obří slalom).

Rakouští fanoušci poženou k úspěchu domácí reprezentanty, kteří budou spoléhat zejména na Marcela Hirschera, vedoucího muže světového poháru. Rychlostní disciplíny na začátku šampionátu by měly být doménou nestárnoucího Nora Aksela Lunda Svindala.

Nejen v úvodní disciplíně, ale v průběhu celého šampionátu se v ženských závodech čeká tuhý boj mezi Američankou Lindsey Vonnovou a Slovinkou Tinou Mazeovou. Vonnová, která bude mít ve Schladmingu dokonce osobního bodyguarda, sice není i vinou zdravotních problémů v takové pohodě jako v minulých letech, ale její výkonnost se zlepšuje.

Američanka chce další tituly po dvou vítězstvích ve Val d'Isere před čtyřmi lety. Na minulém šampionátu v Ga-Pa byla jen druhá ve sjezdu. "Pracovala jsem na tom, abych tady uspěla, takže jsem ráda, že už je to tady," řekla čtyřnásobná vítězka světového poháru.

Květinový ceremoniál má premiéru

Poprvé v historii mistrovství světa v alpském lyžování vystoupí nejlepší tři sjezdaři na stupně vítězů hned po závodě v cílovém prostoru. Při takzvané Flower Ceremony známé z jiných akcí však převezmou jen květiny. Medaile obdrží až večer na Medal Plaza ve Schladmingu, na které se vejde zhruba 8 000 fanoušků. Tam bude oceňováno vždy šest nejlepších lyžařů z každého závodu. Ihned po skončení závodu dostanou medaile z časových důvodů jen slalomáři, kteří v neděli 17. února program šampionátu zakončí.

Mazeová má ovšem životní formu, jasně vede světový pohár a může mít medaili v každé z pěti disciplín. To naposledy dokázal v roce 1999 Nor Lasse Kjus a vstoupil tím do historie. Mezi favoritky super-G, která v úterý startuje v 11:00, jsou také další Američanka Julia Mancusová, Němka Viktoria Rebensburgová či Rakušanka Anna Fenningerová.

Na startu dnešního závodu bude taká třiadvacetiletá Klára Křížová, která si ale víc věří ve sjezdu. "Tam bych ráda do dvacítky," nechala se slyšet. Závodit bude na svazích, kde v roce 1982 byla na MS osmá ve sjezdu její matka Olga Charvátová-Křížová.

Program:

Úterý 5. února: super-G žen,

středa 6. února: super-G muži,

pátek 8. února: superkombinace ženy,

sobota 9. února: sjezd muži,

neděle 10. února: sjezd ženy,

pondělí 11. února: superkombinace muži,

úterý 12. února: týmový závod,

čtvrtek 14. února: obří slalom ženy,

pátek 15. února: obří slalom muži,

sobota 16. února: slalom ženy,

neděle 17. února: slalom muži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články