Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ve skandálu kolem hospodaření MS v lyžování je organizační výbor z obliga

Praha - Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu kolem hospodaření města Liberec a Technické univerzity v Liberci při přípravě sportovišť pro mistrovství světa v klasickém lyžování se nijak netýká organizačního výboru šampionátu. Šéfka organizátorů Kateřina Neumannová dnes v Partii TV Prima zdůraznila, že nemohla podvody, kvůli kterým padlo už i trestní oznámení na neznámého pachatele, nijak ovlivnit.

Kateřina Neumannová
zdroj: ČTK autor: ČTK

"Nechci se zříkat nějaké odpovědnosti, ale není v mých silách, abych něco podobného ovlivnila. Navíc spousta věcí se v této věci udála ještě dřív, než jsem do výboru nastoupila. Tohle je prostě mimo rámec mojí kontroly a já ani nikdo z mých lidí tohle na starost neměl," uvedla Neumannová.

Olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa v běhu na lyžích zdůraznila, že ji velmi mrzí, že šampionát poznamenal další skandál, několikrát ale zopakovala, že organizační výbor je plně z obliga. "Také hospodaříme se státními penězi, ale těch se kontrola netýkala. Nečekám, že by se to mělo v budoucnu stát, ale kdyby to přišlo, tak se ničeho nebojím a budeme na kontrolu připraveni," podtrhla.


Šampionát prý není předražený

Neumannová odmítla také tvrzení, že se šampionát výrazně prodražil. Nyní se hovoří o tom, že rozpočet mistrovství se může vyšplhat až na 2,5 miliardy korun, daňové poplatníky má vyjít na dvě miliardy.

"O těch dvou miliardách se mluvilo už v roce 2004, je to velmi podobné tomu, co už se kdysi odhadovalo," uvedla Neumannová. "A to, že někdo řekl, že to daňové poplatníky nebude nic stát, byl holý nesmysl. Už tenkrát to vědělo vedení organizačního výboru i stát. Já bych nikdy nežádala o mistrovství světa a neřekla, že nebude nic stát," prohlásila.

První závěry kontroly NKÚ prokázaly, že při organizaci mistrovství v Liberci docházelo k porušování zákona o veřejných zakázkách. Navíc město a univerzita proplatily celou řadu prací, které nebyly nikdy provedeny. Podle šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala se pochybení a porušení zákona týkala akcí v hodnotě mnoha desítek milionů korun.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články