Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve finále olympijského turnaje hokejistek se utkají Kanada a USA

Ve finále olympijského turnaje hokejistek si zahrají podle očekávání Američanky a Kanaďanky. Domácí tým porazil v semifinále Finsko 5:0 a Američanky ve Vancouveru deklasovaly Švédsko 9:1. Obhájkyním z Kanady k vítězství pomohla dvěma góly Haley Irwinová. Jednu branku vstřelila také Meghan Agostaová, která si připsala již devátý přesný zásah na turnaji, což je olympijský rekord. Američankám vyšla dokonale odplata za čtyři roky starý nezdar v Turíně, kde v semifinále podlehly Švédsku 2:3 po samostatných nájezdech. Hattrickem se o to zasloužila Monique Lamoureuxová.

"Byl to stejný tým, znovu semifinále, ale tím podobnosti končí. Všichni to věděli, ale nikdo si neříkal: Vzpomeňte si!" uvedla obránkyně Angela Ruggierová, pamětnice všech čtyř ženských olympijských turnajů. Americký trenér Mark Johnson byl rád, že odveta vyšla. "To, co se stalo v roce 2006, bylo pochopitelně velké zklamání. Zdolali jsme velkou překážku," řekl kouč finalistek olympijského turnaje žen.

Švédky vyslaly na brankářku Jessie Vetterovou pouze dvanáct střel. Jediná z hráček, která uspěla, byla Pernilla Winbergová v polovině zápasu za stavu 0:4. Hrdinka turínského semifinále gólmanka Kim Martinová v pondělí pochytala 37 střel, ale tentokrát byl její tým bez šance.

Americký tým, který od minulé olympiády soupeřky ze Švédska ve všech pěti vzájemných duelech jasně porazil, má ve Vancouveru po čtyřech vítězných zápasech impozantní skóre 40:2. Ani ze čtvrtého olympijského turnaje žen neodjedou hokejistky USA s prázdnou. Při premiéře v Naganu vyhrály, na domácí půdě v Salt Lake City získaly stříbro a v Turíně bronz.

Také Kanaďanky jdou do finále se skvělým skóre 46:2. Domácí reprezentace bude útočit na třetí zlato za sebou, v roce 1998 získala Kanada stříbro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články