Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Varovali ji před medvědy a dorazila bez kufrů. Nováková byla ale s Kanadou spokojená

Praha – Po dvanácti náročných dnech, během nichž absolvovala osm závodů, se vrátila běžkyně na lyžích Petra Nováková z Kanady zpátky do Prahy. Ač na ní byla patrná značná únava, z kanadského turné přijela velice spokojená. Ve všech podnicích bodovala a Světový pohár zakončila na prozatím životním pětadvacátém místě. Kromě úspěchů si ze Severní Ameriky dovezla také několik zajímavých příběhů.

Petra Nováková
zdroj: SLČR

Poslední dny se pro Petru Novákovou změnily v pořádně hektické období. Sotva ukončila sezonu Světového poháru, musela svoje úsilí zaměřit na studium na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. "Teď se soustředím na školu, po měsíční absenci mám co dohánět," prozradila pro iDNES.cz.

I přes náročný program však v současnosti česká lyžařská jednička může být s ročníkem nad míru spokojená. Přestaly ji trápit potíže s ramenem, na mistrovství světa do 23 let získala bronz a ve Světovém poháru vybojovala životní maximum.

Dobrou formu potvrdila i v závěrečné části seriálu Ski Tour v Kanadě, kde ve všech osmi závodech bodovala. "Se závody v Kanadě můžu být spokojená, jelikož jsem ve všech bodovala. Postupovala jsem i ve sprintu, což mě velmi potěšilo, jelikož letos se mi v něm příliš nedařilo," uznala Nováková, jež právě ve sprintu zaznamenala v Kanadě nejlepší umístění, jedenácté místo.

Mimo úspěchů si dvaadvacetiletá reprezentantka přivezla z Ameriky i celou řadu zážitků. Během závodu totiž nemusela bojovat jenom s mrazy, které dosahovaly až -22 stupňů, ale také s varováním o výskytu medvědů. "Někdo z místních prozradil, že se probudil grizzly. Říkala jsem si, že radši nebudu jezdit daleko, nebo ten závod odjedu co nejrychleji, aby mě nikde nepotkal. Nakonec to byl nějaký menší medvěd a ani jsme ho neviděli," řekla Nováková s úsměvem.

Za téměř dva týdny stihla i hokejový duel mezi Calgary a Nashvillem či návštěvu kanadské přírody a největších měst. "Pořád jsme jen v lese, takže jsem si více užívala mrakodrapy. Bylo to super, jelikož jsme měli celé dny slunečno," prozradila.

Je nám líto, video expirovalo.
Nováková: České lyžování na tom v současnosti není nejlépe

Ani návrat do Česka nebyl pro Novákovou nudnou záležitostí. Během přestupu v Mnichově jí totiž na letišti v Mnichově nestihli přeložit zavazadla a ona tak dorazila do Prahy bez nich. "Cesta se tím protáhla o šest hodin, ale naštěstí dorazilo všechno. Teď musíme ještě zjistit, jestli nemáme zlámané lyže," popsala dlouhý let Amerika-Evropa.

Na Novákovou teď čekají především školní povinnosti, avšak než lyže odloží úplně, absolvuje ještě domácí šampionát na Horních Mísečkách. "V pátek jedeme sprint volně, v sobotu nás čekají štafety a v neděli absolvuji třicítku. Už se mi moc nechce, ale třicítku si ráda vyzkouším, jelikož jsem ji letos ještě nejela," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články