Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Vánoční příměří 1914: Vojáky v pekle Velké války spojil fotbal

Aldershot (Velká Británie) - I ta nejkrvavější válečná vřava může dát na moment prostor lidskosti. V unikátním fotbalovém zápase se po sto letech utkaly armádní týmy Británie a Německa. Zápas byl připomínkou nejznámějšího symbolu takzvaného Vánočního příměří - spontánního klidu zbraní, který zavládl před sto lety na frontě první světové války.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Fotbal spojil válčící národy

Kulometná palba a nekonečné ostřelování z děl na Štědrý den 1914 úplně utichly. Místo toho se vojáci znepřátelených stran na západní frontě sešli v zemi nikoho v oblasti u belgického Ypry. Nejdřív si Britové s Němci mezi ostnatými dráty vyměnili dárky - cigarety, jídlo nebo alkohol.

Pak někdo přinesl míč. Soupeři se na chvíli nesnažili protivníka skolit, ale obejít s balonem u nohy a střílelo se pouze na branky. "Fotbal se stal hlavním znakem vánočního příměří," říká Alan Cleaver z Imperiálního válečného muzea.

Klid zbraní byl o to neuvěřitelnější, že k němu nepřišel žádný rozkaz shora. K přátelskému setkání v první linii se vojáci odhodlali zcela živelně. Nakonec se do neoficiálního příměří v průběhu Vánoc zapojilo na sto tisíc Britů a Němců.

Výsledek zápasů nebyl důležitý. Na několik okamžiků zvítězili všichni, řada z aktérů však později padla. "Nikdy v žádném konfliktu, nikde na světě, se nestalo, aby bojující strany najednou odložily zbraně a byly kamarády," tvrdí Chris Barker, jehož pradědeček se jednoho z utkání účastnil.

Tato chvíle souznění se už nikdy neopakovala. Kulaté výročí si nyní připomínají tehdejší válčící mocnosti. Nejdůležitější část oslav proběhla v britském Aldershotu, kde se proti sobě postavily armádní jedenáctky tehdejších nesmiřitelných protivníků - Anglie a Německa. Domácí Britové zvítězili 1:0, ale výsledek, stejně jako před sto lety na západní frontě, vůbec nebyl důležitý.

Utkání připomíná i působivé video UEFA ve vyprávění fotbalových legend i současných hvězd.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články