Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van Avermaet zlomil své prokletí a vyhrál začátek sezony jarních klasik

Gent  Belgičan Greg Van Avermaet zvítězil v domácím závodě Omloop Het Nieuwsblad, když v závěru po šedesátikilometrovém úniku odrazil finiše Petera Sagana a Tiesje Benoota. Van Avermaet se po bezpočtu druhých a třetích míst dočkal svého prvního velkého vítězství. Úspěšně tak na východoflanderském Omloop Het Nieuwsblad otevřel sezonu jarních klasik.

Greg Van Avermaet na pódiu Omloop Het Nieuwsblad
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Omloop Het Nieuwsblad vznikl z iniciativy místního listu a postupně se stal důležitou součástí cyklistického kalendáře. V něm zaujímá specifickou roli otevírá totiž společně s nedělním Kuurne-Brusel-Kuurne období jarních klasik. Zatímco o několik stovek kilometrů jižněji ve francouzském Ardèche vyhrál Petr Vakoč svůj první letošní závod Classic Sud Ardèche, specialisté na kočičí hlavy v okolí Gentu ve východních Flandrách jeli o své první úspěchy v závodním roce 2016. Před pelotonem se ocitla skupina s mladým Francouzem Alexisem Gougeardem a několika jezdci z lokálních týmů, pro hlavní favority ale větší nebezpečí neznamenali.

Situace se ovšem změnila zhruba 60 kilometrů před cílem, kdy na dlážděném Taaienbergu zaútočil Luke Rowe z britského Sky, za nímž se vydala velká jména Peter Sagan, Tiesj Benoot a Greg Van Avermaet. Společně sjeli odstup na původní únik a drželi se před zbytkem pole. Favorité však neztráceli v pelotonu hlavu a snažili se postupně odstup snižovat. Při velkém počtu jezdců nebyla nouze o pády jeden z nich zhatil všechny šance na úspěch vítězovi dvou uplynulých ročníku Philipu Gilbertovi a hlavní pole se začalo dělit na jednotlivé skupinky.

I přes práci jednotlivých členů Etixxu-QuickStep na čele pelotonu se ovšem rozestup pohyboval na hraně 50 sekun. S pouhými dvaceti zbývajícími kilometry a jediným dlážděním už začínali být favorité nervózní. V modrém jedoucí lokomotivy z QuickStepu, které posílil i časovkář Tony Martin, ale s mankem nebyly schopny cokoliv udělat. Perfektně spolupracující lídři závodu si osedlali čelo pro sebe a začali spřádat plány pro finiš. Bylo zřejmé, že Roweův atak na Taaienbergu rozhodl závod. Nyní šlo o to, kdo z pěti zbývajících závodníků bude moci zvednout ruce nad hlavu ve vítězném gestu.

Jako první zaútočil Van Avermaet, a ačkoliv se za ním ihned vydal v duhovém dresu jedoucí Sagan, domácí jezdec svůj několikametrový náskok udržel. Pro Van Avermaeta jde o velký úspěch – je vynikajícím jezdcem, kterému ale dosud chybělo velké vítězství. Po mnoha a mnoha pódiových místech mu nyní patří důležitý začátek sezony Omloop Het Nieuwsblad, což může znamenat předzvěst zlomového roku pro belgického závodníka. Na třetím místě dosprintoval za Saganem další Belgičan na cílovém pódiu Tiesj Benoot.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články