Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

V závodě na 30 kilometrů vybojovala své první zlato Kowalczyková

Whistler (Kanada) - Justyna Kowalczyková vyhrála na hrách ve Vancouveru závod v běhu na lyžích na 30 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem. Sedmadvacetiletá Polka se dočkala svého prvního zlata z OH, které je pro její zemi také prvním olympijským vítězstvím v běžeckém lyžování. Kowalczyková v dramatickém finiši o tři desetiny sekundy porazila trojnásobnou vítězku z Vancouveru Norku Marit Björgenovou. Třetí doběhla v posledním ženském běžkařském závodě na OH Finka Aino Kaisa Saarinenová. Další informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Nejlepší z českých závodnic byla 40. Eva Nývltová se ztrátou více než osmi minut na vítězku, o příčku za ní dojela Ivana Janečková. Eva Skalníková dorazila do cíle 48., jako poslední ze závodnic, které nejdelší ženský závod dokončily. Pět jich vzdalo.

Kowalczyková při napínavém souboji o titul nechala zapomenout na vzpomínky z minulé olympiády v Turíně, kde také v závěrečné třicítce dlouho bojovala o první místo, ale nakonec se musela sklonit před českou vítězkou Kateřinou Neumannovou a druhou Ruskou Čepalovovou.

Vítězka letošní Tour de Ski už v Kanadě získala bronz ve skiatlonu a druhé místo v individuálním sprintu, takže zkompletovala medailovou sbírku. V závěru třicítky Björgenové oplatila porážku ze sprinterského závodu, Norce tím těsně uniklo čtvrté zlato z her.

Kdyby Björgenová triumfovala i tentokrát, zapsala by se do historie jako třetí sportovec, který v rámci jedné olympiády nasbíral čtyři zlata. Dosud se to v roce 2002 povedlo jejímu krajanovi a biatlonistovi Olemu Einaru Björdalenovi a v roce 1964 ruské rychlobruslařce Lidiji Skoblikovové. Třetí Saarinenová, čtyřnásobná mistryně světa, se mohla naopak radovat ze své první individuální olympijské medaile.

Až v závěrečných pěti kilometrech na třicítce bylo jasné, že se o první místo poperou Björgenová s Kowalczykovou. Dlouho se ale v čele při nepříjemném mrholení drželo až čtrnáct lyžařek. Až osm kilometrů před cílem se o první ostrý nástup pokusila Björgenová a hned pole roztrhala. Její pokus o trhák s vypětím všech sil zachytily jen Kowalczyková se Saarinenovou a další Norkou Kristinou Steiraovou, ale na 25. kilometru už měl vedoucí tandem Björgenová, Kowalczyková více než čtyřicetivteřinový náskok před pronásledovatelkami.

Björgenová dlouho udávala tempo, Kowalczyková vyrazila do čela až kilometr před cílem a první přijela i do cílové rovinky na stadion. Závěrečná drama diváky strhlo, Björgenová doslova visela Kowalczykové na patkách lyží, a když si přestoupila do vedlejší stopy, chvílemi se zdálo, že má navrch. Polská reprezentantka ale odrazila i poslední nápor Björgenové a cílovou čáru protnula s minimálním náskokem první.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články