Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V + W před Srby: Musíme hrát lépe než doteď

Bělehrad – Oba patří k základní ose české reprezentace a pro oba je semifinálový duel se Srbskem svým způsobem osudový. Jan Veselý a Jiří Welsch vědí, že národní tým má před sebou jeden z nejlepších týmů planety, a musí tak podat výkon na hranici svých možností. Mít zkrátka enormně dobrý den. "Vždyť Srbové se před dvěma lety dostali až do finále mistrovství světa," připomíná Welsch. Přímý přenos utkání sledujte na ČT2 nebo na našem webu od 20:50.

Jan Veselý
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Právě pro českého kapitána může mít večerní souboj v Kombank Aréně zvláštní příchuť. V případě neúspěchu by totiž teoreticky mohl obléknout reprezentační dres úplně naposledy. Ve 36 letech se podobné úvahy u osoby druhého Čecha, který okusil NBA, nabízejí.

"Když se tomu člověk postaví tváří v tvář, tak si nechce moc připouštět, že by to mohl být poslední zápas. Jedním z důvodů je, že mě hrozně baví být součástí této skupiny. Nechci sám sebe tlačit do nějakých definitiv a dávat si ultimáta. Nevnímám to jako poslední zápas. Navíc já si nemyslím, že tu bude poslední," nazačuje Welsch odhodlání českého týmu poprat se s favoritem v jeho vlastním prostředí.

To zas velmi dobře zná pivot Veselý, pro kterého je Bělehrad druhým domovem a srdcovou záležitostí. V dresu bělehradského Partizanu hrál od 18 do 21 let, s týmem se v roce 2010 probojoval do euroligového final four a svým energickým pojetím basketbalu si získal srbské fanoušky, kteří ho doteď zbožňují.

"Motivace proti Srbům je pro mě osobně asi trochu větší. Budu se snažit krotit emoce a hrát svou hru. Půjdeme do toho naplno a chceme ukázat,  co umíme. Samozřejmě to bude těžké, jsou jedním z nejlepších týmů světa, ale dáme do toho maximum a uvidíme, co z toho dokážeme vytěžit," hecuje před utkáním Veselý.

Český tým prožil ve čtvrtek v prázdné aréně pověstný klid před bouří. Trénink zakončila tradiční střelba a nechybělo ani vtipkování. Třeba trenér Ginzburg si chtěl promluvit s rozehrávači Welschem a Satoranským, kteří proti sobě hráli jeden na jednoho. Welsch posléze řekl, že přijde hned, jakmile trefí trojku. Dvakrát minul a Tomáš Satoranský už se Ginzburga ptal, jestli má čas do zítřka. Je zřejmé, že v naladění týmu se nic nemění, přestože herní projev zatím v kvalifikaci ideální nebyl, to samé ale lze napsat i o Srbech.

Je nám líto, video expirovalo.
Welsch: Konec reprezentační kariéry? Nechci sám sebe tlačit do definitiv

"Je pravda, že taky nehrají nic velkého. I atmosféra mě překvapuje. Lidi tu jsou, ale není to nic bouřlivého. Potenciál jejich týmu ale spočívá v tom, co předváděli v posledních dvou letech," podotýká Jiří Welsch.

Čím se tedy dá srbský favorit zaskočit? Proti Japoncům použili trenéři jako žolíka Lukáše Palyzu, tajný plán mají i na Srby. "Ale necháme si to pro sebe. Musím říct, že na tomhle turnaji je vidět, že hráči jsou po dlouhé sezoně unavení fyzicky i mentálně. Nedotýká se to jen našeho mužstva, ale i srbského. Proti Portoriku se nemohli utrhnout, ideální to nebylo ani proti Angole," vysvětluje asistent trenéra Lubomír Růžička.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články