Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V Pardubicích se odehraje 28. ročník Czech Open, představí se Láznička i Navara

Praha - Do Pardubic každoročně dorazí několik set hráčů, aby se zapojili do více než dvaceti vypsaných turnajů v nejrůznějších variantách šachové hry. Mezi účastníky letos nebudou chybět ani hráči z české špičky včetně posledního českého vítěze hlavního turnaje Viktora Lázničky či Davida Navary. Právě českou šachovou jedničku čeká jen pár dní po pardubickém festivalu klání s Garri Kasparovem v St. Louis. 

Sergej Movsesjan a David Navara
zdroj: ČT4

Počet účastníků šachového festivalu od roku 2014 stoupá, zájem o Czech Open si chválí také organizátoři. "Je to největší světový festival šachu a her. V hlavních turnajích očekáváme tak přibližně 1300 hráčů z celého světa. A celkově očekáváme návštěvu mezi třemi a pěti tisíci účastníků včetně doprovodu," řekl organizátor festivalu Jiří Petružálek. 

Kromě českých zástupců přijedou do Pardubic šachisté z celého světa. Kromě Viktora Lázničky a Davida Navary dorazí také další šachista světové stovky - Sergej Movsesjan. "Bude tam také spousta zahraničních velmistrů. Letos máme nárůst počtu účastníků, přibylo i ruských hráčů a vyšší počet šachistů je také z Německa. Přijede i vyšší počet Indů než v minulosti. Máme tam i exotické země, takže to je radost," popsal rozmanitost účastníků Petružálek. 

Každoročně se klání v Pardubicích účastní také Bohuslav Orel, který jako jediný ještě festival nevynechal. "Jsme rádi, že jeho zájem trvá. Letos máme 28. ročník a jsou tam také hráči, kteří tam hráli už desetkrát, patnáctkrát či dvacetkrát," doložil oblibu tradičního šachového festivalu Petružálek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Pardubice budou hostit 28. ročník šachového Czech Open

Letos se do Pardubic výjimečně nepodívá šachový velmistr a expert České televize Martin Petr. "Dostal jsem pozvání na turnaj do Skotska, kde tamní oddíl slaví 150 let. Mrzí mě to, protože v Pardubicích jsem hrál snad už dvacetkrát, hlavní turnaj jsem hrál patnáctkrát, je to pro mě srdeční záležitost," vysvětlil Petr.  

David Navara po Czech Open odcestuje do St. Louis, kde se utká s legendárním šachistou Garri Kasparovem. "Já se na to strašně těším, už teď se nemůžu dočkat, až Kasparov proti Davidu Navarovi nastoupí. Nikdo dopředu nedokáže odhadnout, jestli ten turnaj vyhraje nebo jestli skončí poslední, těžko říct. Myslím si, že se na to bude dívat celý svět, řekl Petr.

Kasparov nastoupí k oficiální soutěžní partii po dvanácti letech, svůj odchod z profesionálního šachu ohlásil v roce 2005, ale nyní je zpět. "Věk člověk nezastaví, Kasparov je ročník 1963, takže pro něj bude poměrně obtížné soupeřit s těmi mladými vlky," dodal na závěr Petr. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články