Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V Pákistánu tragicky zahynul šéf českých horolezců Zdeněk Hrubý

Praha - V Karákóramu zemřel předseda Českého horolezeckého svazu (ČHS) Zdeněk Hrubý. Spolu s kolegou Markem Holečkem se na expedici v Pákistánu pokoušeli jako první horolezci zdolat jedenáctou nejvyšší horu světa, Gašerbrum I, jihozápadní stěnou. Hrubý se při výšlapu zřítil tisíc metrů dolů do propasti, uvedl pro Lidové noviny Holeček.

"Šlo o chvilkovou nepozornost. Zdeněk asi uklouznul a zřítil se tisíc metrů dolů do propasti," řekl Lidovým novinám zdrcený Marek Holeček. Ten poté zůstal bez jištění, lana a dostával se dolů.

Hrubý s Holečkem již letos na začátku sezony jako první horolezci na světě zdolali alpským stylem himálajský 7349 metrů vysoký vrchol Talung. Výprava na 8068 metrů vysoký vrchol Gašerbrum I byla druhou částí projektu, který chtěli oba horolezci letos zakončit dalším prvovýstupem alpským stylem na Mount Foster (2105 m) v Antarktidě a provést první přechod třicetikilometrového hřebenu Smith.

Sedmapadesátiletý Hrubý za svůj život vystoupil na osm osmitisícovek včetně Gašerbrumu I v roce 1997. O prvovýstup jihozápadní stěnou se pokoušeli s Holečkem už v roce 2011, kvůli zdravotním problémům Hrubého však neuspěli. "Zdeňka Hrubého tehdy potkaly zdravotní potíže asi v sedmi a půl tisících metrech a vygradovaly až v prasklé žaludeční vředy. To je problém i tady, natož v Pákistánu uprostřed hor," řekl před výšlapem v Pákistánu druhý člen expedice Marek Holeček.

Pro Holečka byl návrat na Gašerbrum I vytouženým. "Návrat pod tenhle kopec je vlastně návratem k lásce, kterou jsem si vysnil, a jestli to dopadne, tak jenom dobře," vyprávěl přednedávnem český horolezec. Se svým kolegou se snažili vystoupit na vrchol hory i letos.

"Zdeňkovo úmrtí mě hluboce zasáhlo. Byl to čestný a statečný člověk. Podílel se aktivně na změnách v olympijském výboru i celém sportovním prostředí," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Zdeněk Hrubý byl také na Mount Everestu, kde se dostal do výšky 8650 metrů, na obávané K2 byl ve výšce 8000 metrů, do 8100 metrů vylezl i na Kančendžengu. Pokoušel se vystoupit rovněž na Makalu.

V roce 2008 dostal společně s Radkem Jarošem hlavní cenu Českého klubu fair play za záchranu dvou polských horolezců, kteří se při výstupu na himálajskou osmitisícovku Dhaulágiri dostali do ohrožení života kvůli výškové nemoci. Při sestupu z vrcholu pak pomohli i dvěma vyčerpaným španělským horolezcům. Hrubý, který v minulosti pracoval i jako náměstek na ministerstvu financí, po sobě zanechal ženu a dvě děti.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdeněk Hrubý tragicky zahynul v Pákistánu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články