Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

V Liberci začíná svátek všech lyžařů, Češi věří Bauerovi

Liberec - Už dnes večer začne slavnostním zahájením v liberecké Tipsport Areně sportovní akce, která svým rozsahem a důležitostí nemá v historii České republiky obdoby - mistrovství světa v klasickém lyžování přivedlo do tuzemska největší hvězdy mezi běžci na lyžích, skokany na lyžích a sdruženáři. Početný český tým ale doufá, že na stupních vítězů nebudou chybět ani domácí reprezentanti. Velké naděje se vkládají především do Lukáše Bauera, jehož výstavní disciplína 15 km klasickou technikou je na programu v pátek.

Za vítězství dostanou domácí medailisté od svazu půl milionu korun, stříbro se rovná 400 000 a za bronz je 300 000. K hlavním adeptům na odměnu patří vedle Bauera i Aleš Razým, jenž se letos stal v této disciplíně mistrem světa do 23 let. Mezi ženami ma šanci na úspěch Kamila Rajdlová, která se letos do stopy vrátila po mateřské dovolené.


Forma skokanů na lyžích roste, mezi vážnými adepty na medaile ale nejsou. Bývalému vítězi Světového poháru Jakubu Jandovi se po obnovené spolupráci se slovinským koučem Vasjou Bajcem vrací sebevědomí, vzestup formy zaznamenal v posledních závodech Roman Koudelka. Výkonnost českých skokanek na lyžích, jejichž disciplína bude v programu vůbec poprvé, je v porovnání se světem velkou neznámou.

Příjemným překvapením by se mohli stát sdruženáři, pro které je aktuální sezona průlomová. Tým má totiž víc financí a lepší materiální i personální zabezpečení, což se projevuje na výsledcích. Životní formu má Pavel Churavý, jenž v posledním závodu Světového poháru před libereckým šampionátem skončil třetí a má reálnou šanci dokonce na medaili.

Mistrovství světa v Liberci má papírové favority v dosavadních největších hvězdách sezony. Mezi běžci by se mohl stát králem Švýcar Dario Cologna, který vyhrál Tour de Ski a v distančních závodech je zatím nejlepší. Jeho hlavními konkurenty budou Norové v čele s Peterem Northugem a Ola Vigenem Hattestadem či Němci s lídrem Axelem Teichmannem.


Běžkyní je mezi adeptkami na medaile více. Ve Světovém poháru jim vládne Finka Aino-Kaisa Saarinenová, ve hře bude i její krajanka Virpi Kuitonenová či vítězka posledního závodu SP Justyna Kowalczyková.

Odborníci předpokládají, že letošní dominantní postavení Rakušanů mezi skokany nikdo neohrozí. Gregor Schlierenzauer vyhrál šest závodů po sobě a jeho výsostné postavení neovlivnilo ani osmé místo v posledním závodu v letech v Oberstdorfu.

Dnešní program:

10:00 - Kvalifikační závod na 5 km klasicky (ženy)
11:30 - Kvalifikační závod na 10 km klasicky (muži)
20:00 - Slavnostní zahájení v Tipsport Areně



Mezi sdruženáři jsou dvěma největšími kandidáty na zlaté medaile Fin Anssi Koivuranta a jeho největší vyzyvatel Magnus Moan z Norska. Ve větrné loterii na můstku na Ještědu a na obtížných tratích ve Vesci se však může do špičky dostat kdokoliv další z elitní desítky Světového poháru, kterou uzavírá Churavý.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články