Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

V Harrachově větru a sněhu neporučili, skoky na lyžích se ruší

Harrachov (Semilsko) - Oba závody Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově byly po mnoha odkladech dnes definitivně zrušeny. Důvodem je neustálý silný vítr a husté sněžení. Přívaly sněhu a vichr narušily celý víkendový program. Páteční dvě tréninková kola a kvalifikace byly přesunuty na sobotu, kdy se jeden trénink a boj o postup do hlavního závodu stihl odskákat dopoledne. Z kvalifikace postoupilo sedm z devíti českých skokanů.

Od té doby se harrachovský můstek jen uklízel od nového a nového sněhu. "Dneska už jsem se ani nerozcvičoval, protože podesáté za víkend už to na ty moje starý kosti nebylo dobrý," hořce žertoval dvaatřicetiletý Jakub Janda. "Foukalo pořád, je to velká škoda, ale nedá se nic dělat. Taky jsem to dneska tušil a ani jsem se nerozcvičoval," uvedl Roman Koudelka.

Hofer: Příroda nás porazila

Je nám líto, video expirovalo.
V Harrachově se o víkendu neskákalo

Šéf úseku skokanů mezinárodní federace FIS Walter Hofer přiznal porážku od přírody. "Hráli jsme s ní dlouho hru, spíš jsme s ní bojovali, ale byla silnější. Bohužel jsme nemohli za těchto podmínek garantovat bezpečnost skokanů," prohlásil Hofer.

Čertova hora je pro skoky snad prokletá. Naposledy se v Harrachově regulérní závod odskákal před pěti lety, kdy vyhrál Janda. O rok později byly závody zrušeny kvůli nedostatku sněhu, stejně jako loni. Před dvěma lety se ze dvou závodů SP v letech na lyžích odskákalo vinou větru jediné kolo. Za poslední čtyři roky bylo v Harrachově zrušeno celkem deset závodů ve skocích na lyžích nebo v severské kombinaci. Problémem je i časný a velmi nešťastný prosincový termín, neboť většinou nebyl sníh. Tentokrát je ho moc v kombinaci se silným větrem. Existuje teoretická možnost, byť malá, že by se místo harrachovského klání konal v pátek závod navíc ve švýcarském Engelbergu, kam se skokané přesunou. To však musí schválit zástupci Mezinárodní lyžařské federace.

Ztráty podle Jozífka nebudou velké, pojištěny jsou i lety

Zrušení by nemělo mít zásadní vliv na rozpočet Světových pohárů v Harrachově, neboť organizátoři mají pojistku. Zaplatili za ni více než milion korun a zahrnuje i závody SP v letech v příštím roce 8. a 9. ledna. "Takže se zatím nedá mluvit o žádných částkách," řekl novinářům Rostislav Jozífek, šéf skokanského úseku lyžařského svazu. Horší je podle něj skutečnost, že na organizování závodů se o víkendu podílelo 65 lidí, kteří s vysokým nasazením dokola uklízeli a připravovali můstek, na němž se nakonec odskákalo jedno tréninkové kolo a kvalifikace. "Je to hrůza, kdyby byl aspoň jednokolový závod, byl by vyznamenáním pro ty lidi, kteří na tom dřeli od rána do večera," řekl.

Pořadatelé však přijdou o případné sponzorské zisky a příjem z prodeje televizních práv, neboť se z víkendu neodvysílala ani minuta přenosu. "Velká ztráta nebude, je to jen pocit zmaru, totálního nasazení, hektiky, nervů. Všichni se tady hodně nadřeli. Dostáváme komplimenty i pochvaly, jak je závod zabezpečen, všichni se nám snaží pomoci, ale nešlo to," uvedl Jozífek.

Případný příjem ale bude chybět. "Nebudou peníze na další roky, abychom tento vysoký standard udrželi," prohlásil Jozífek. Měl na mysli zejména testovací závod mistrovství světa v letech na lyžích v roce 2013. "Tam jsme chtěli mít závod s nejvyššími odměnami v seriálu," uvedl. Světový šampionát v letech se v Harrachově uskuteční o rok později.

Simon Ammann
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Hlavní zprávy

Nejčtenější články