Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

V Austrálii startuje sezona. Jsou u toho nové týmy i dva Češi

Adelaide – Sezona 2017 je definitivně tady. Na předměstí australského Adelaide začne během noci první závod série WorldTour, tedy Tour Down Under. Na jeho startu jsou nové týmy i dva čeští závodníci, Petr Vakoč a Ondřej Cink. K adeptům na celkové vítězství se řadí Simon Gerrans, Richie Porte nebo Sergio Henao.

Nový rok v silniční cyklistice otevírají závody v Austrálii, a ten letošní není výjimkou. Už před týdnem se tak jel australský šampionát, kde v silničním závodě triumfoval překvapivým nástupem Miles Scotson. Dvojnásobný mistr této země Simon Gerrans tak už (nakonec úspěšně) sprintoval pouze o stříbro. 

O to větší motivaci ale bude mít na Tour Down Under, který je zdaleka nejprestižnějším a nejdůležitějším z australských závodů. Závodník domácí stáje Orica-Scott tu v minulosti vyhrál už čtyřikrát, přičemž poprvé to bylo už před dlouhými jedenácti lety. Gerransovi bude pomáhat šest týmových kolegů, především exkluzivní vrchař Esteban Chaves a univerzál Daryl Impey. Zbytek týmu pak bude rozjíždět sprinty Calebu Ewanovi, který by měl být jasnou sprinterskou jedničkou Tour Down Under.

Rekordman závodu Gerrans ale bude v jednom ohledu v horší situaci než v minulých letech. Organizátoři totiž letos připravili etapy, které by mu nemusely tolik sedět – chybí obtížný sprint, kde s železnou pravidelností sbírá bonusové vteřiny, a naopak přibyla velmi náročná, bezmála horská druhá etapa.

Navrch by tak letos – jeho fanoušci by poznamenali konečně – mohl mít Richie Porte, jenž se o vítězství pokoušel už mnohokrát. Ani tři triumfy na tradičním místě závodu Old Willunga Hill mu ale k celkovému triumfu nestačily. Díky zmiňované úpravě trasy by ale letos mohl svého rivala Gerranse porazit. Devět vteřin, které je v celkovém pořadí dělilo v minulém roce, slibuje napínavou bitvu.

Té se bude chtít zúčastnit také loni třetí Sergio Henao, který na Gerranse ztratil jedenáct sekund. Kolumbijský vrchař je sice v ohlášené sestavě Teamu Sky uveden jako pomocník Gerainta Thomase, měl by to ale být právě on, kdo bude prohánět slavné Australany. Pomáhat by mu k tomu měl Francouz Kenny Elissonde, jenž do Adelaide odcestoval až na poslední chvíli coby náhrada za nemocného Owaina Doulla.

Premiéru zažije UAE Abu Dhabi a Bahrain-Merida

Bez větších ambicí na celkovou klasifikaci, ale s o to větší touhou dát o sobě vědět, vyrazily do Austrálie nové týmy Bahrain-Merida a UAE Abu Dhabi. Zatímco druhá jmenovaná stáj je narovinu řečeno přejmenované italské Lampre, které získalo nové titulární sponzory, Bahrain-Merida je úplným nováčkem v pelotonu. O jejím majiteli, bahrajnském šejchovi Nasserovi, jsme na webu ctsport.cz již v minulých měsících psali.

Premiéra bahrajnského týmu bude nicméně zajímavá pro české fanoušky, neboť v červeno-modrých dresech se poprvé představí Ondřej Cink, jehož doménou doteď byla horská kola. Ve svém prvním závodu po přechodu na silnici bude pomáhat lídrovi šestičlenné sestavy Giovanni Viscontimu. 

Závodní debut svého druhu zažije i německá Bora-Hansgrohe, která v různých inkarnacích načíná již osmou sezonu, avšak až nyní to dotáhla do první divize World-Tour. Tým do Austrálie neposlal Leopolda Königa ani Jana Bártu, představí se ale dvojice slovenských jezdců Peter Sagan spolu se svým přítelem z dětství Michalem Kolářem.

Na příležitost bude během šesti etap čekat Petr Vakoč, který si loni na Tour Down Under připsal jedno páté místo, kterým se odrazil k několika úspěšným závodům v jarní části sezony. Jezdec stáje Quick-Step Floors se může stát černým koněm závodů, neboť profily hned několika z důležitých etap by mu měly sedět.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články