Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Už mi nestačí jet pouze pěknou jízdu, uvědomuje si kajakářka Kudějová

Praha – Když se řekne ženský vodní slalom, většina českých fanoušků si vybaví Štěpánku Hilgertovou. Avšak legendu tohoto sportu začíná pomalu převyšovat její mladá nástupkyně Kateřina Kudějová. Ta o sobě dala vědět zejména na nedávno skončeném mistrovství Evropy, kde získala jako jediná z české výpravy medaili, a to bronzovou. "Štěpánka ale bude vždycky přede mnou, ale co bude dál, to se teprve uvidí," říká velká česká naděje.

Kajakářka Kateřina Kudějová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Kudějová až do květnového evropského šampionátu byla tak trochu ve stínu své zkušenější reprezentační kolegyně. Ač v mládežnických kategoriích vyhrála skoro všechno, co mohla, namátkou mistrovství světa a Evropy juniorů a dvakrát mistrovství světa do 23 let, stále se ve spojitosti s českým vodním slalomem mluvilo právě o Hilgertové.

Změna nastala až právě v Německu, kde pětadvacetiletá kajakářka získala svojí první seniorskou medaili. To se okamžitě podepsalo na její popularitě a mediálním zájmu, který si však mladá závodnice příliš neužívá.

"Určitě se o mně média začínají více zmiňovat. Ale já nikdy na mluvení příliš nebyla, takže jsem tomu nikdy nedávala velkou váhu. Samozřejmě mě to trochu zklamalo, ale byla jsem ráda, že jsem se vždycky držela v mírné neviditelnosti," prozradila.

Na velký průlom ale závodnice USK Praha nemusela čekat tak dlouho. Již dříve měla k velkým seniorským medailím blízko. Na minulém evropském šampionátu dokonce sahala po zlatu, ovšem jeden šťouch ji o ni připravil. "Byla jsem zklamaná roky předtím, jelikož mi to vždycky uteklo o kousek. Teďka to konečně vyšlo a jsem za to hrozně ráda," řekla o zisku bronzu.

Nechybělo přitom mnoho, aby do finále vůbec nenastoupila. Ráno před závodem se potýkala s nemocí. Bolelo ji v krku, motala se jí hlava a cítila se celkově slabá. Avšak Kudějová opět dokázala, že ve stavu nemocném se jí závodí překvapivě dobře. "Už jsem takto jela spoustu závodů a většinou výsledky byly dobré. Samozřejmě jsem z toho byla vystrašená, ale řekla jsem si, že i když žádný extra výkon nepředvedu, alespoň bych se nemusela ztrapnit. A nakonec to vyšlo a stačilo to na bronz," prozradila kajakářka, kterou trénuje Jiří Prskavec starší.

Prvně státnice, pak příprava na MS

Úspěchu si cenní o to víc, že oproti mládežnickým kategoriím si musela navyknout na úplně odlišný styl závodění. "Je to velký rozdíl. V třiadvacítkách jsem měla styl, že jsem si řekla, že si sjedu pěknou jízdu, a když neudělám chybu, tak mi to bude stačit. Takhle mi to vždycky vyšlo. V seniorské kategorii člověk už musí něco předvést, o to je to těžší," uznala.

Dobrou formu bude moci Kudějová předvést ve druhé půlce června i českým fanouškům, jelikož se představí v rámci Světového poháru na kanálu v Tróji. Ještě předtím ale na ni čeká boj mimo vodu, jelikož se v současnosti připravuje na státní závěrečnou zkoušku.

"Jelikož se chci učit a mít klid, tak moc nejezdím. Ale mně to volno vyhovuje. Věřím, že když tolik nedřu, pomůže mi to na výsledky," řekla.

Kromě dokončení školy směřují cíle Kudějové na letošní mistrovství světa, kde by se chtěla poprat o co nejlepší umístění. "Šampionát bude důležitý kvůli olympiádě, protože se tam jede i o kvalifikační body. Chtěla bych se minimálně probojovat do finále a tam zajet nějakou pěknou jízdu," dodala Kudějová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kajakářka Kudějová: Vždycky mi to uteklo o kousek, ale konečně jsem se dočkala
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články