Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Už 15 let s vámi. Program ČT sport se po roce "bez sportu" chystá na extrémní sezonu

Program ČT sport slaví významné jubileum. První ryze sportovní veřejnoprávní kanál v Evropě vysílá už 15 let. Od svého startu 10. února 2006 nabídl divákům už neuvěřitelných 34 tisíc hodin přímých přenosů a po roce odkladů se letos chystá na výjimečný počet velkých sportovních událostí. Jak přesně ale budou probíhat, není kvůli pokračující pandemii koronaviru stále jasné.

ČT sport
zdroj: ČT sport

"Sportovní vysílání je už historicky pevnou součástí programu České televize. První živé přenosy v Československé televizi byly právě ty ze sportovních událostí. Například přenosy z hokejového mistrovství světa vysíláme nejdéle na světě. Zároveň jsme ale jedna z mála veřejnoprávních televizí, které divákům nabízejí tolik velkých sportovních událostí. V řadě zemí jsou už dávno doménou komerčních vysílatelů," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Specializovaný kanál České televize vznikl jako čtvrtý ze sedmi stávajících programů televize veřejné služby, a z počátku proto nesl název ČT4 sport. V průběhu let změnil název ještě dvakrát, v roce 2008 na ČT4 a v roce 2012 na ČT sport.

"Cílem našeho vysílání byl od počátku především český sport. Vždy se snažíme být u těch nejpodstatnějších událostí, přímo v místě konání, se studiem, abychom měli co nejtěsnější kontakt se sportovci a mohli divákům co nejvíce přiblížit nejen jejich sportovní výkony, ale i pohled do zákulisí," vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

"Kromě toho však z pozice média veřejné služby podporujeme také události, které by se jinak k publiku nedostaly," dodává Ponikelský. Za dobu vysílání již stanice odvysílala přenosy z osmi paralympijských her a ze sedmi her dětí a mládeže.

Své vysílání odstartoval kanál v pátek 10. února 2006 v devět hodin dopoledne se zahájením zimních olympijských her v Turíně. Vysílal šestnáct hodin denně, o dva roky později přešel na čtyřiadvacetihodinový režim.

Na jeho přípravu měl tehdejší šéfredaktor Otakar Černý společně s Michalem Dusíkem a dalšími třemi lidmi vyčleněno jen pět měsíců.

"Nebýt Oty Černého, tak sportovní kanál buď nevznikl vůbec, nebo mnohem později. To on přišel s tím základním nápadem a přesvědčil nás, abychom to rozjeli s prvním dnem olympiády v Turíně, i když jsme měli na všechno jen necelého půl roku," připomíná zásluhy nestora českotelevizního sportu šéfredaktor ČT sport Dusík.

Výprava ČT na ZOH 2006 v Turíně
zdroj: ČT autor: ČT

V historii vysílání ČT sport diváky nejvíc lákaly hokejové přenosy. Z první dvacítky patří hokeji plných devatenáct příček. V únoru 2014 zasedlo k obrazovkám rekordních přes 2,1 milionu lidí, aby sledovali olympijský boj o postup do čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky.

"V evropském kontextu se ČT sport opakovaně stává nejsledovanějším sportovním veřejnoprávním programem a divákům v Česku, navzdory všem změnám na televizním trhu, každoročně přináší nejen nejvýznamnější světové a tuzemské sportovní akce, ale i řadu malých nebo minoritních sportů. Díky tomu, že tým ČT sport je na vysoké profesní úrovni, pak mnohdy jako jediní vyrábíme přenosy, které vysíláme do celého světa. Dokonce i přenos z Jizerské padesátky poputuje tento víkend do dalších osmdesáti zemí," doplňuje Dvořák.

Zatímco loni na jaře musela ČT sport při absenci živého vysílání oprašovat svůj bohatý archiv, letošní rok je sportovně zatím velmi nabitý. Zejména o víkendech běží paralelně i několik přímých přenosů. "Velmi nám v tom pomáhá hybridní televize a náš web ctsport.cz. Snažíme se poskládat vysílání tak, aby divák o nic důležitého nepřišel, a pro fanoušky jednotlivých sportů je tu možnost podívat se na celý přenos na HbbTV nebo na webu," přibližuje Dusík.

zdroj: V. Rejl

"Jsme rádi, že součástí značky ČT sport je pro diváky už řadu let také on-line servis v podobě webového zpravodajství, dalšího obsahu na sociálních sítích a také stále populárnějších podcastů. Ať už se jedná o olympijské hry, mistrovství světa nebo dramatický basketbalový zápas, diváci u nás vždy najdou aktuální informace podpořené kvalitním a pestrým video nebo audio materiálem, který se váže k vysílání. Zároveň stále narůstá počet exkluzivních přenosů, které divákům na webu nabízíme a rozšiřujeme tak klasické vysílání o další dimenzi," doplňuje za redakci ctsport.cz její vedoucí Jiří Kalemba.

Velkých sportovních akcí by letos mělo být více, než je obvyklé. Kromě dvaatřiceti šampionátů v celkem dvaceti sportech, včetně hokejového a fotbalového, přinese ČT sport rovněž přenosy z olympiády. Své kamery vyšle zprostředkovat dvanáct tuzemských profesionálních soutěží.

"Letošní rok jsme odstartovali historicky nejbohatší nabídkou ze světových pohárů zimních sportů. Sledovanost není pro nás samozřejmě hlavní hledisko, ale když máme o víkendu lepší čísla než plnoformátové stanice, tak je to důkaz velkého zájmu diváků. Na velké akce jsme zvyklí a připravit se umíme, vlastně jediný problém je v tom, že u řady z nich není do poslední chvíle jisté, jak budou probíhat," připomíná Dusík.

Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články