Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Úvodní závod na libereckém MS vyhrála Saarinenová

Liberec – Vedoucí žena běžeckého světového poháru Aino-Kaisa Saarinenová zvítězila v úvodním závodu libereckého mistrovství světa. Finská závodnice ovládla běh na 10 kilometrů klasicky, když do cíle dorazila o 4,2 sekundy rychleji než Italka Marianna Longaová. Před Saarinenovou se na jednom z mezičasů dokázala dostat pouze Polka Justyna Kowalczyková, která nakonec skončila třetí. Nejlepší z českých běžkyň Kamila Rajdlová si sice přála skončit v nejlepší patnáctce, ale nakonec obsadila 25. pozici.

Pro Saarinenovou je liberecké zlato prvním individuálním vítězstvím na MS. Nejcennější medaili zatím získala v minulém šampionátu ve štafetě. "Jsem víc než šťastná. Když jsem začínala s lyžováním, tak jsem chtěla být světovou šampionkou. A dnes se ten sen stal skutečností," radovala se po triumfu v Liberci Saarinenová.

Finka se hned na začátku závodu dostala do vedení a v závěru je uhájila i přes sílící nápor Longaové. Naopak očekávaný atak nepřišel od Kowalczykové, které v posledních dvou kilometrech zjevně došly síly a nakonec ji předstihla právě Italka Longaová. Přitom Kowalczyková vstupovala do premiérového závodu libereckého mistrovství jako největší favoritka, protože vyhrála poslední dvě pohárové klasické "desítky" ve Valdidentru i Otepää.


Naopak Saarinenová udržela vysoké tempo a zjevně ve výtečném rozpoložení protnula cílovou čáru v nejlepším čase. "Jelo se mi fantasticky. Byla jsem uvolněná, cítila jsem se lehce. Vydala jsem ze sebe to nejlepší," pochvalovala si Saarinenová. Bez medaile dnes zůstala vítězka Tour de Ski Virpi Kuitunenová, která na čtvrtém místě ztratila na svou krajanku 17,1 sekundy.

Domácí běžkyně Rajdlová v cíli ztratila na Saarinenovou přes dvě minuty. "Jela jsem tak, na co asi v současné chvíli mám. Kdybych byla ve dvacítce, bylo by to lepší, ale s jízdou jsem spokojená," uvedla Rajdlová. Další česká závodnice Ivana Janečková obsadila 43. místo, Eva Skalníková skončila 45. a Evě Nývltové patřila 56. pozice.

Přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí libereckého šampionátu nabízí také server iVysílání.cz.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články