Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Únik a vítězství. Sáblíková ovládla v Soulu závod s hromadným startem

Soul – Při premiéře v závodě s hromadným startem ji těsně před cílem došly síly, na druhý pokus však Martině Sáblíkové taktika úniku vyšla a na světovém poháru v Soulu oslavila první vítězství v této disciplíně. Ve druhém dílu seriálu se dařilo i Karolíně Erbanové, která po třetím místě v sobotním závodu na 500 metrů získala bronz i na dvojnásobné trati.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Sedmadvacetiletá Sáblíková si závod s hromadným startem vyzkoušela podruhé v kariéře a byla úspěšnější než před týden v Obihiru, kde skončila šestá. Přestože v minulosti několikrát uvedla, že tato disciplína není nic pro ni, předvedla svoji sílu i v ní.

"Jsem strašně ráda, že se mi podařilo vyhrát, ale zůstávám na zemi, protože každý závod je úplně jiný. Dnes se celkově jelo o 50 vteřin rychleji než v Japonsku, což mi vyhovovalo. Pak tam často holky, které se chystají jen na bodovaná kola, ani nejsou a neudrží se," uvedla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka získala hned ve 4. kole při premiérovém spurtu bod za třetí místo, v polovině závodu se poté dostala společně s Němkou Claudií Pechsteinovou do úniku, který celý závod rozhodl.

Pechsteinová, jež v pátek jako jediná porazila Sáblíkovou v závodě na 5000 metrů, v závěru tempo české reprezentantky neudržela a v posledních metrech se propadla mimo stupně vítězů. Sáblíková bez větších problémů dojela první s dvousekundovým náskokem před Nizozemkou Irene Schoutenovou. Třetí skončila Kanaďanka Ivanie Blondinová, jež vede pořadí disciplíny.

"Viděla jsem, že to Pechi zkouší, tak jsem ji dojela a získaly jsme náskok. Dobře jsme spolupracovaly. Když člověk odjede s někým, kdo je na tom vytrvalostně dobře, pak už se to dá zezadu těžko dojíždět. I Schoutenová mi pak říkala, že když viděla vpředu Sáblíkovou s Pechsteinovou, bylo jí jasné, že to nedojedou," uvedla česká reprezentantka. "Příští závod už ale bude úplně jiný, budou si nás daleko víc hlídat," dodala.

Sáblíková se v průběžném pořadí posunula na třetí místo za Schoutenovou. V závodě s hromadným startem na 16 kol se v této sezoně poprvé bude soutěžit i na mistrovství světa a spekuluje se i o jeho zařazení do olympijského programu.

Vydařený závod rodačce z Nového Města na Moravě zlepšil náladu po nevydařené páteční pětce. "Strašně bych chtěla poděkovat Petrovi, který mě podržel a i po té pětce mi věřil. Já hromadný závod původně ani nechtěla jet, ale on mě přesvědčil, že to v nejhorším případě bude aspoň kvalitní trénink. A je z toho první místo," smála se Sáblíková, která aktuálně vede průběžné pořadí SP na dlouhých tratích.

Erbanová v sobotu poprvé v kariéře vystoupila na stupně vítězů na pětistovce a tentokrát byla třetí i na kilometru. Dvaadvacetiletá bývalá tréninková partnerka Sáblíkové nestačila jen na Číňanku Čchi-š' Li a Marrit Leenstraovou z Nizozemska. Ve SP je Erbanová průběžně čtvrtá.

"Po třetím místě na pětistovce jsem věděla, že i na kilometru mám znovu šanci na bednu. A musím říct, že jsem si závod vážně užila a měla o to větší radost, když z toho bylo opět třetí místo," řekla Erbanová .

Jistotu zisku bronzové medaile však získala až po dojezdu poslední dvojice a oznámení času Ireen Wüstové z Nizozemska, která nakonec skončila šestá. "Víkend se povedl a do Evropy se vracím spokojená," dodala Erbanová, která se od léta nově připravuje v nizozemském týmu Continu.

Světový pohár v rychlobruslení v Soulu:

Muži:

500 m: 1. Kuližnikov (Rus.) 35,18, 2. Mo Te-Pom (Korea) 35,32, 3. Dubreuil (Kan.) 35,35.

Průběžné pořadí (po 4 závodech): 1. Kuližnikov 380 b., 2. Smeekens (Niz.) 268, 3. Marašov (Rus.) 250.

Závod s hromadným startem: 1. Giovannini(It.) 8:10,78, 2. Silovs (Lot.) -1,57, 3. I Sung-Hun (Korea) -1,78.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. I Sung-Hun 170, 2. Giovannini 140, 3. Kim Čol-Min (Korea) 116.

Ženy:

1000 m:

1. Li Čchi-š' (Čína) 1:16,95, 2. Leenstraová (Niz.) 1:17,06, 3. Erbanová (ČR) 1:17,33.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Leenstraová 180, 2. Li Čchi-š' 170, 3. Wüstová (Niz.) 125, 4. Erbanová 115.

Závod s hromadným startem: 1. Sáblíková (ČR) 7:42,96, 2. Schoutenová (Niz.) -2,09, 3. Blondinová (Kan.) -2,10, ...16. Zdráhalová (ČR) -10,35.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Blondinová 170, 2. Schoutenová 150, 3. Sáblíková 145, ...16. Zdráhalová 24.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články