Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ultramaraton Atény–Sparta, neskutečných 246 km za 27 hodin

Praha – Jednou z nejtěžších sportovních disciplín je bezesporu ultramaraton. Nejslavnější se běhá v Řecku na trati z Atén do Sparty, kudy běžel i bájný Feidippides zvěstovat zprávy o napadení Peršany. Celá trať měří neuvěřitelných 246 kilometrů a Česká republika měla v tomto závodě své zastoupení. Danielu Orálkovi stačilo ke zdolání 26 hodin, 41 minut a 44 vteřin, díky čemuž doběhl na vynikajícím pátém místě. Za daleko těžší závod se však považuje Badwater Ultramarathon v americkém Údolí smrti, kde skončil desátý.

Průměrný běžec si projde svou krizí už po pár kilometrech, mnozí se nedostanou ani k onomu kilometru. Orálek však v Profilu ČT24 řekl, že během řeckého závodu žádnou větší krizi nepocítil. "Samozřejmě se člověku honí v hlavě, proč to dělá, vzdát jsem to ale nechtěl nikdy. Běh má historické pozadí a dokázat to, dotknout se na konci sochy krále Leónida, je metou ultramaratonců," vysvětloval.

Na celých 246 kilometrech zvládají běžci převýšení okolo dvou a půl tisíce metrů a startovat nemůže jen tak každý. Účastnické podmínky a celková pravidla jsou poměrně striktní. Závodníci musí mít zaběhnutý minimálně stokilometrový ultramaraton, se svým doprovodem mohou komunikovat až po jedenaosmdesáti kilometrech a poté v přibližně desetikilometrových intervalech. Cestou musí dodržovat časové limity, při jejich nesplnění se do Sparty sice podívají, ale jen doprovodným autobusem.

Ježtě těžší přípravu vyžaduje Badwater Ultramarathon v Údolí smrti. Kromě běžeckého tréninku si Orálek musel zvykat například v sauně na místní teploty. Z toho všeho by běžný lékař zřejmě nebyl nadšený. "Potvrzení od lékaře bývá spíše formální záležitostí, neznám žádného, který by řekl, že zaběhnete 240 kilometrů, poběžíte třicet hodin a ve zdraví doběhnete," usmíval se Orálek. Přestávat však v nejbližší době nehodlá. "Budu to dělat tak dlouho, dokud mi končetiny fungují. A v porovnání s mými vrstevníky se cítím a jsem na tom fyzicky ještě dost dobře. Jak to půjde, budu se snažit běhat," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články