Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tým na medaili má, věří kouč osmnáctky Petr i manažer Hnilička

Praha – Medaile, nebo nic. Mistrovství světa hokejistů do osmnácti let ve Finsku (17. - 27. dubna) má být pro český mládežnický hokej konečně úspěšné. "Známe sílu týmu. Řekli jsme si, že chceme v hráčích vychovávat zdravé sebevědomí. Cílem je čtvrtfinále a pak neprohrát poslední zápas na mistrovství," prohlásil hlavní kouč Jakub Petr ve Sportovních zprávách. Dorazil i generální manažer výběru a bývalý úspěšný brankář reprezentace Milan Hnilička.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Milan Hnilička a Jakub Petr

"Máme široký realizační tým, tak jak jsem byl já zvyklý v áčku dospělých. Jsme maximálně připraveni na to, abychom uspěli," přiblížil manažer týmu Hnilička. Rady od rodičů nebo skautů je neznervózňují. "Jdeme si svou cestou, bavíme se s lidmi kolem, ale má to své mantinely. Trenérům do toho moc nemluvím, jedině praktické věci, které znám z mé kariéry," řekl seniorský trojnásobný mistr světa.

Nedávné změny ve sportovním úseku ČSLH trenér Petr chválí a je přesvědčen, že se brzy vyplatí. "Před třemi lety vznikl projekt klubových akademií se srovnatelnými, ne-li ještě lepšími podmínkami než v těch hokejově vyspělých zemích jako Švédsko nebo Finsko. Je to otázka času, kdy se vše projeví," konstatoval kouč.

Porazili Rusko i Švédy

V současném týmu vládne pohoda a soulad i díky velkému smyslu pro humor realizačního týmu. "Na kempech se vídáme už od loňského dubna. Jádro týmu nás už zná, s hráči se hodně bavíme a užijeme si i dost legrace. Samozřejmě ve dnech, kdy je potřeba si od hokeje odpočinout. Teď jsme pohromadě tři týdny a budeme další dva. Měli jsme jeden den volna a už večer jsme si volali, že si navzájem chybíme," pousmál se Petr.

Medailové ambice českých juniorů se opírají o vydařenou reprezentační sezonu. Tu odstartoval ještě o prázdninách v minulém roce Memoriál Ivana Hlinky, na kterém nechyběla mezinárodní špička. Češi na turnaji vyhráli nad Švédy a v boji o třetí místo porazili také Rusko.


Na další přípravné akci v Kanadě skončil národní tým pátý. V únoru ale v ruském Dimitrovu předváděli svěřenci trenéra Jakuba Petra výborné výkony. Nejdříve přestříleli Finy 6:3. S domácím Ruskem a favorizovanými Američany pak prohráli vždy nejtěsnějším rozdílem 2:3. "Je v nás pořád pocit, že jsme tam finále hrát mohli," posteskl si Petr.

O hvězdách se ví, ale důležitější je tým

Opory týmu hrají v extralize, ve Švédsku i zámoří. Jakub Vrána, David Pastrňák, David Kaše mají za sebou i šampionáty dvacítek. Sedmnáctiletý Pavel Zacha nastupoval pravidelně za Liberec. Václav Karabáček by mohl dorazit, když vypadne jeho Gatineau z play-off QMJHL. Přes velká jména v nominaci chce trenér spoléhat během turnaje na týmovou práci. "Bude to především o týmu České republiky do osmnácti let," zdůraznil trenér.

Světový šampionát ve Finsku startuje sedmnáctého dubna. Ještě předtím, 14. dubna, sehrají čeští hokejisté na finské půdě generálku proti Švédům. V ostré premiéře pak vyjedou na led o čtyři dny později v úvodním duelu základní skupiny proti Dánsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články