Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Tým bez hvězd touží zaletět si do Vídně za sportem

Praha - Přátelství blokaře Petra Konečného a asistenta trenéra české volejbalové reprezentace Milana Hadravy je jeden z důležitých aspektů možného úspěchu národního týmu na nadcházejícím mistrovství Evropy, které bude od příští soboty hostit Česká republika a Rakousko. Trenéři stavějí na kolektivním pojetí a zdůrazňují, že reprezentace je tým bez hvězd. Přesto nebo právě proto sní čeští hráči navzdory těžkému losu o možnosti zahrát si o medaile.

Příprava českých volejbalistů
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Protihráči, spoluhráči i kolegové Milan Hadrava a Petr Konečný se znají už velmi dlouho. Blokař Konečný dlouho odolával nabídkám vrátit se po dlouhých jedenácti letech do národního týmu, ale nakonec souhlasil. "Je to duch týmu. Je to ten, který se snaží tým držet nad hladinou," myslí si o něm asistent trenéra Hadrava.

Tým se tvoří několik let, a to s myšlenkou, aby všichni táhli za jeden provaz. "Řekli jsme si, že tým je bez hvězd. Když má tým tuhle filozofii, hvězdy se vytvoří samy," zdůraznil Hadrava. Tento přístup slavil úspěch na loňském světovém šampionátu, kde Češi překvapili desátým místem. I proto je v současném týmu třináct hráčů, kteří byli v širší nominaci i na minulé mistrovství. "Neříkám, že jsme světová špička, ale loňskými i letošními výkony se přibližujeme týmům, které si chtějí sáhnout na medaili," prohlásil Hadrava.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty

Mužstvo se v neděli přesune do Karlových Varů, kde odehraje zápasy základní skupiny proti Portugalsku, Estonsku a Rusku. S tímto soupeřem ve středu 7. září poměří síly v generálce před mistrovstvím. Trenéři zatím nemají jasno, jakou zvolí taktiku. "Ještě nemáme probráno, jestli půjdeme v plné sestavě, nebo některé hráče pošetříme," uvedl Hadrava.

Hranice úspěchu a neúspěchu

Petr Konečný: "Pro mě je neúspěch nepostoupit ze skupiny, to je povinnost. Snem je dostat se do Vídně, tedy zahrát si semifinále. Úspěch by bylo čtvrtfinále a pak, děj se vůle boží."

Milan Hadrava: "Pro mě bude úspěch, když se dostaneme na páté nebo šesté místo. Sen je zaletět si do Vídně za sportem."

Základní sestava pro úvodní zápasy šampionátu je ale téměř jasná. Útočnou osu by měli tvořit Jan Štokr a Petr Pláteník, na nahrávce bude Lukáš Ticháček, v obraně se postaví Jakub Veselý a Petr Konečný, na liberu by měl hrát Martin Kryštof. Jedinou otázkou je, zda trenéři dají důvěru kapitánu Ondřeji Hudečkovi nebo Jiřímu Popelkovi. "Teď spíše vše naznačuje, že bude hrát Jirka (Popelka). Když se mu bude dařit na smeči, jako že se mu dařilo, tak přimhouříme oko nad jeho výkony v poli," uvedl Hadrava.

Vstup do šampionátu bude klíčový

Na úvod mistrovství se čeští volejbalisté popasují s Portugalci. "Je to ambiciózní tým. Má podobný styl jako Francouzi. Hrají výborně v poli, nemají tak výbornou obranu na bloku jako Rusové nebo Bulhaři," shrnul hlavní znaky hry portugalského týmu Hadrava. Petr Konečný dodal, že vstup do šampionátu je velmi důležitý: "První zápas je pro nás klíčový na rozehrání a sebedůvěru. Doufám, že ho dobře zvládneme."

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V posledním zápase ve skupině se Češi střetnou se silným Ruskem. Naposledy na turnaji v Polsku s ním prohráli jednoznačně 0:3 na sety. "Pro mě je to hlavní favorit na zisk titulu mistra Evropy. Styl jejich hry je založen na výborném servisu a bloku," poznamenal Konečný.

Češi ve vybrané společnosti

V případě úspěchu v základní skupině čekají na českou reprezentaci nesmírně těžcí soupeři. V pražské skupině D jsou totiž medailisté ze světového šampionátu Bulhaři, obhájci mistrovského titulu Poláci, účastníci olympiády v Pekingu Němci a vítězové Evropské ligy Slováci. "Je to nejsilnější skupina, protože tam jsou tři adepti na medaili," podotkl Hadrava. Největší favority celého šampionátu seřadil takto: "Rusko a na druhém místo bych řadil Bulhary. Pak bych řekl, že je tam širší skupina – Poláci, Italové, Finové, možná Francouzi, Němci a my."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články