Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Trenér Plíšek sní o vlastní fotbalové akademii v Bosně

Praha – Trenér Jiří Plíšek stál za pohádkovým příběhem Edina Džeka, jenž přes Teplice a bundesligový Wolfsburg doputoval do Manchesteru City, který poslední sezony hraje na špici Premier League. Přestupy bosenských hráčů, které vytipuje do české ligy, jsou jeho specialitou. Momentálně nosí v hlavě zajímavý nápad - sen o fotbalové akademii v Bosně. Slabost pro Balkán a zkušenosti s tamními fotbalisty přibližoval ve Studiu fotbal extra.

Trenér Jiří Plíšek
zdroj: ČT sport

V Česku momentálně působí dvanáct fotbalistů s bosenskými kořeny. Plíšek má prsty v angažování devíti z nich. Jedním z nich je Admir Ljevakovič. V teplické kabině se za sedm let etabloval natolik, že nosí kapitánskou pásku. "Musím pochválit kluky v kabině, že mi na začátku s jazykem hodně pomáhali. Každý den jsem se učil nová slova, učím se vlastně do dneška," vzpomínal Ljevakovič a vrátil se k příběhu Džeka: "Nevěděl jsem toho před přestupem do Česka mnoho, ale cesta Edina pro nás Bosňany hodně znamená," řekl.

Podle Plíška je "případ" Edin Džeko stále v kurzu a právě on může za narůstající počet hráčů v Gambrinus lize. "V Bosně a obecně na Balkáně je veliké množství talentů. Edin vyzdvihl nejen bosenský, ale i český fotbal. Z pozice střídajícího útočníka byl před rokem a půl nešťastný, ale tlak je v City na všechny. Je skvělé, že i při takové konkurenci patří pořád mezi nejlepší střelce týmu. Za čtrnáct dnů je reprezentační sraz Bosny a jsem domluvený, že se potkáme. Třeba se dozvím něco nového přímo od něj," uvedl Plíšek k ostrovním spekulacím o změně působiště vytáhlého útočníka.

Důkazem dalších úzkých kontaktů Plíška na Balkánu je třeba trio Crnkič, Haurdič, Zeba ve Znojmě nebo v posledních zápasech střelecky aktivní Haris Harba v Jihlavě. "Haris prokázal potenciál, který v něm byl. Hrál hodně futsal a potřeboval si zvyknout na prostředí, kulturu, na tréninkový proces. Lidé kolem něj v Jihlavě mu věří a on to dokazuje v zápasech. Tohle přesně kluci z Bosny potřebují," řekl Plíšek.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

V Boleslavi momentálně řádí Jasmin Ščuk. "Jeho počet gólů pro mě není překvapením. Post štítového záložníka mu vyhovuje. Ta produktivita plyne z náběhů do vápna z druhé vlny. Má před sebou zajímavou budoucnost," myslí si Plíšek.

S Ljevakovičem hraje v Teplicích ofenzivní eso Aidin Mahmutovič. Ještě na podzim ho však v obdivuhodné formě zastavilo zranění kolene. "Maká dobře. Kondiční trenéři i maséři dělají maximum. Nesmí nic uspěchat, aby se opět něco nestalo. Trávíme společně na stadionu každou hodinu. Hráli jsme spolu druhou ligu v Bosně, před tím i v dorostu. Známe se velmi dobře," řekl parťák z týmu i života.

Na Srby a Chorvaty nejsou v Česku peníze

Vysněná destinace pro Ljevakoviče je španělská La Liga. Šance na ní je už ale podle něj malá. "Roky na to už nejsou, ale pořád to platí," netajil se. Na další zahraniční ligy příliš nemyslí: "Kdo se dostane do německé ligy, tak je asi na svém maximu. Do Turecka je to snazší, ale tam nemáte nic jistého."

Proč se v Česku líbí právě Bosňanům z národů bývalé Jugoslávie? "Srbsko a Chorvatsko má jiné cesty. Pohled na českou ligu z hlediska financí není tak pozitivní. Spousta hráčů z Balkánu ve vyspělých ligách ale není náhoda. Talent opravdu mají. Pořád je co hledat," ujišťoval bývalý trenér Slovácka a Teplic.


Plíšek je o kvalitě bosenských fotbalistů vnitřně přesvědčen. "S hráči stojí za to pracovat. Chtěl jsem jim tady pomoct a vytvořit podmínky. Setkával jsem se ale se spoustou překážek. Vyřešil jsem to jednoduše. Přestěhoval jsem na Balkán a mým vysněným cílem je vytvoření fotbalové akademie, kde bude možné pracovat s talenty a pomáhat s jeho rozvojem dříve než v osmnácti letech. Momentálně si mapuji prostředí. Krůček po krůčku se posouvám a věřím, že projekt se mi povede naplnit," přál si.

Euforie z postupu na MS

Tým Bosny a Hercegoviny prošel kvalifikací na světový šampionát do Brazílie z prvního místa své skupiny. Na mistrovství se postaví Argentině, Iránu a Nigérii. "Existuje obrovská šance fotbalový úspěch země ještě posunout. Skupina je příznivá a mají šanci postoupit," myslí si Plíšek.

A účast některého z hráčů z Gambrinus ligy na šampionátu? "Není to moc reálné. Muselo by se stát něco výjimečného. Nedokážu vysvětlit co. Trenér Sušič totiž českou ligu nesleduje. Chci připomenout, že Abdilja Vršajevič, který nastupuje v základu nároďáku, v Česku také hrál. Stopa fotbalistů, kteří se odpíchli od české ligy, tam je," připomenul.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články