Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenér Bílek a manažer Šmicer: S Armény to legrace nebude

Praha – Fotbalovou reprezentaci čeká klíčový dvojzápas v kvalifikaci na světový šampionát do Brazílie. Doma proti Arménii (6. září) a v Itálii (10. září.). V jakém psychickém i fyzickém rozpoložení jsou povolaní hráči a s čím chtějí vyrukovat na své soupeře, nastínili ve Studiu fotbal extra trenér národního týmu Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer.

Vladimír Šmicer a Michal Bílek ve Studiu fotbal extra
zdroj: ČT sport

"Začíná boj o všechno. Naše myšlenky směřují hlavně k Arménii," hlásí Bílek a dodáva proč: "Dokázali vyhrát 4:0 v Dánsku, kde ukázali svoji sílu. Bude to nesmírně těžké."

Klidnější období je pro ně opravdu pryč. Šmicer popsal režim práce z posledních měsíců. "Letní pauza před přátelákem s Maďarskem byla delší. Hráče jsme monitorovali jako vždy, v poslední době jejich zdraví. Některé jsme delší dobu neviděli, ale všichni nominovaní našemu pozorování neunikli," řekl bývalý reprezentant.

Do kádru se vrátili Ondřej Kušnír z Liberce a Jan Morávek z Augsburgu. "V nominaci jsou kvůli aktuální formě. Oba s námi v minulosti už byli a to hraje také svou roli. Znovu tak dostávají příležitost. Honza Morávek bude i proto, že Hübschmana trápí zánět v oku. Navíc první zápas nemůže kvůli kartám na tomto postu hrát Darida," přiblížil kouč.


Morávek se na jaře s Augsburgem zachraňoval v nejvyšší německé soutěži, ale pozvánka ho neminula, protože je v klubu vytěžovaný. "Pravidelně nastupuje v Bundeslize. Celé Německo má na starost Tomáš Galásek, který nás velmi dobře informuje. Hrál tam a zná manažery, to je výhoda," prozradil Šmicer.

Kdo místo Daridy?

Variantu složení zálohy, zejména ve středu hřiště, musí Bílek právě kvůli absenci Daridy vyřešit. Základ zřejmě nemine i jednoho z tria Hušbauer, Hořava, Vaněk. "Vláďa hraje výborně a mohu říct, že je pro nás klíčový hráč. Škoda, že s Arménií nemůže. Jeden z nových středních záložníků opravdu nastoupí," předpověděl Bílek.

V obraně panuje opačná situace. Vysoká konkurence se zdá být na pravé straně obrany. Hráčů na tenhle post je opravdu dost. "Mám radost, že třeba další adept Ondra Čelůstka přestoupil z turecké, kde nebyl tolik na očích, do anglické ligy, a uvidíme, jak na tom teď bude. Momentálně jsou tam kluci z Plzně a Gebre Selassie z Brém. Je tam opravdu vícero možností," popsal Šmicer.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Situace ve skupině je jasná. Třetí Češi ztrácí na Bulhary 1 bod a na vedoucí Italy 5. Do konce zbývají všem čtyři klání. "Bodů jsme ztratili hodně. Skupinu jsme si zkomplikovali doma s Bulharskem a v Dánsku. Na baráž potřebujeme minimálně tři vítězství. To znamená porazit Arménii, vyhrát na Maltě i v Bulharsku. Pak zkusit získat v Itálii bod. Deset ze čtyř posledních zápasů by jich mělo na baráž stačit," sdělil prognózu trenér.

Pro Šmicra bude důležitá i podpora z ochozů. "Potřebujeme, aby kluci cítili, že národ jde s nimi. Pak se jim hraje mnohem lépe. Věřím, že na Arménii přijdou a podpoří nás v cestě do vysněné Brazílie," uvedl manažer nároďáku.

Brazílie je lákadlo

Bílek na vrcholné akci sám hrál. Teď si přeje postoupit jako trenér. Euro za sebou už má. "Na ty dva zápasy teď se těším. Jde se do finále. V Polsku to byl zážitek. Na druhou stranu mistrovství světa v Brazílii je pro nás velká motivace," řekl Bílek.

Zda se to podaří, bude záležet na produktivitě v ofenzivě, hlavně útočníků. Některé z nich však trápí zranění nebo malý počet minut na hřišti v jejich zahraničních klubech. "Když hráč nenastupuje a je nominován do reprezentace, tak má mnohdy větší hlad po vítězství. Kozák s Vydrou si proti Maďarsku vedli nadmíru dobře. Je mi líto, že se Matěj (Vydra) zranil," řekl Bílek.

O problémech směrem dopředu trenér ví. "Koncovka nás trápí. Když nedáme šance, tak na tři body logicky těžko dosáhneme. Změnili jsme rozestavení na 4-4-2, Arméni i Italové to umějí jeden na jednoho. Chceme zahušťovat střed pole a hrát 4-5-1 s tím, že krajní záložníci se stahují více do středu, to se nám osvědčilo proti Itálii. Nevidím důvod něco měnit," prohlásil.

Úspěch se bude odvíjet i od příspěvku opor týmu – brankáře Čecha, kapitána Rosického a v reprezentaci zkušeného Plašila. "Tomáš je rozdílový hráč. Vždy, když je fit, tak nám nesmírně pomohl. Čech nedávno vychytal dvoustou nulu za Chelsea, což hovoří samo za sebe. Plašil je v Bordeaux kapitán. Ostatním to ukazuje, že reprezentaci mají co dát," řekl na jejich adresu Bílek.

A kdo bude z Arménů nejnepříjemnější? Bílek upozornil na čtyři jména. Henrika Mchitarjana (Dortmund), dvojici Arase Özbilize a Jura Movsisjana (Spartak Moskva) nebo Gevorga Ghazarjana (Karaganda). "Tihle čtyři si umí poradit s pěticí i šesticí bránících hráčů," přiblížil Bílek a Šmicer přikývl. "Jsou opravdu nevyzpytatelní. V Arménii jsme vyhráli 3:0, ale byl to těžký zápas. Italové tam měli problémy. Vyhráli v Dánsku, ale pak doma neporazí Maltu. Umí se prostě vyhecovat proti kvalitním soupeřům," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články