Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Tour de Ski pokračuje pražským sprintem

Praha - Elita světového běhu na lyžích už potřetí zavítá v rámci Tour de Ski do Prahy, kde se dnes poběží sprint volnou technikou. Potřetí se bude konat na jiném místě - po závodech na Hradčanském náměstí a na Výstavišti se součást Světového poháru tentokrát uskuteční na Strahově. Dobře připravená trať tam pro závodníky bude náročnější i kvůli převýšení. Na start by se mělo postavit deset českých reprezentantů. Nejvýše z nich je v průběžném pořadí Tour de Ski předloňský vítěz tohoto seriálu Lukáš Bauer, který však v nedělním oberhofském sprintu klasickou technikou nepostoupil z kvalifikace a klesl na 14. místo.

Pražští pořadatelé vyrobili sníh za pomoci sněhových děl při předvánočních mrazech. Minimální výška sněhové vrstvy je 30 centimetrů. "Měli jsme velké štěstí na počasí. Z toho důvodu se nám povedlo trať připravit, řekl bych, lépe než standardně. Trať je dlouhá 1250 metrů, převýšení přibližně 15 metrů, což je na městský sprint docela dost. Šířka trati ve startovní a cílové části je dvanáct metrů, na zbytku trati kolem devíti metrů. Díky dobrým sněhovým podmínkám se nám povedlo dodržet všechny tyto optimální rozměry a nemuseli jsme trať nikde zužovat," uvedl ředitel závodu Petr Mach.

Pro fanoušky je vstup zdarma. K trati ležící mezi strahovským a Rošického stadionem bude přístup jen ze strany od Prahy 6, případně k ní lze dojet posílenou městskou dopravou od stanic metra Dejvická a Anděl. K výstupu je zřízena autobusová zastávka Ski Sprint.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Machem

Program na Strahově začne v 15:30, o hodinu později se rozjedou kvalifikace. Finálové jízdy odstartují v 18:30 a vítězové budou dekorováni kolem osmé hodiny večer.

Zítra bude trať otevřena pro veřejnost. "Každý si bude moci porovnat svoje schopnosti s těmi nejlepšími. Budou připraveni časoměřiči a budou zde připraveni i odborníci, kteří budou schopni lidem poradit, jak správně bruslit, ukážou jim, jak se maže. Prostě každý si bude moct vyzkoušet, jak takové velké běžecké lyžování vypadá," shrnul Mach.

Zasněžování strahovské trati před Tour de Ski
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články