Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Titul mezi tanečníky získali Domninová se Šabalinem

Los Angeles - Oksana Domninová a Maxim Šabalin poprvé v kariéře získali světový titul v soutěži tanečních párů. Ruští krasobruslaři na šampionátu v Los Angeles díky nejlepšímu volnému tanci porazili o 1,22 bodu domácí Američany Tanith Belbinovou a Benjamina Agosta, třetí skončili Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir. Čeští reprezentanti Lucie Myslivečková a Matěj Novák obsadili jednadvacátou příčku. Při premiéře na velké seniorské akci se partner ve volném tanci dopustil drobných zaváhání při sólových piruetách a při jedné ze zvedaných figur, což devatenáctileté Čechy srazilo ze dvacátého místa po originálním tanci o jedno místo níže.

Myslivečková s Novákem tak nezajistili českému páru místo na olympijských hrách ve Vancouveru, které ještě mohou Češi získat v podzimní dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu.

Domninová se Šabalinem kvůli partnerově bolavému kolenu nestartovali na loňském mistrovství světa a nedokončili letošní ME, ale v Los Angeles si dokonale spravili chuť. Rozhodčí jejich volný tanec na hudební motivy z baletu Spartakus ocenili nejvýše ze všech pátečních vystoupení, což mistrům Evropy z roku 2008 zajistilo první světové zlato.

Na to naopak stále čekají Belbinová s Agostem. Tréninkoví partneři nových šampionů v jízdě na hudbu z opery Tosca ukázali dramatickou polohu a předvedli bezchybný výkon, ale na první americké světové zlato v této kategorii to nestačilo. Po loňském čtvrtém místě se však stříbrní olympijští medailisté z Turína vrátili na stupně vítězů.

Virtueová a Moir na hudbu Pink Floyd uhájili třetí místo

Velmi dramatický byl boj o bronzovou medaili mezi kanadským párem a Američany Meryl Davisovou a Charliem Whitem. Domácí reprezentanti své rivaly, kteří stejně jako oni trénují pod vedením Igora Shpilbanda a Mariny Zujevové, ve volném tanci těsně porazili, ale na bronz to nestačilo. Obhájci stříbrných medailí Virtueová a Moir, kteří si pro volný tanec vybrali moderní doprovod skupiny Pink Floyd, uhájili třetí místo s náskokem pouhých čtyř setin bodu.

Světový šampionát se nevydařil úřadujícím mistrům Evropy Janě Chochlovové a Sergeji Novickému, kteří v Los Angeles skončili šestí a byli až třetím evropským párem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články