Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Těžký start sezony sdruženářů, na sněhu si téměř neskočili

Praha - Před startem minulé sezony měli čeští sdruženáři na sněhu padesát skoků, letos si prakticky neskočili. I proto jim příliš nevyšel první světový pohár v Kuusamu, který zachránil Miroslav Dvořák skvělým během.

Sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: Getty Images autor: Christof Koepsel

"Loni nám skokanská příprava vyšla ideálně, ale letos přišla smůla. Pořád nám do toho něco lezlo, nedalo se s tím nic dělat a nemohli jsme otestovat sebe sama ani materiál," posteskl si trenér Luděk Šablatura. Podle toho úvodní závod jednotlivců a družstev také vypadal. Dvořák byl po skoku 47. a jen díky skvělému běhu se posunul na 12. místo.

Reprezentanti si vybrali pro závěrečnou přípravu Lillehammer, ale v norském středisku nejdříve panovalo teplo a můstek nešlo připravit. Následně sice mrzlo, ale nikdo nespěchal s úpravou doskoku, navíc foukalo a skákat se nedalo. Nejlepší český sdruženář Dvořák odjel proto den před úvodem SP v Kuusamu do 200 km vzdáleného Rovaniemi, ale i tam foukalo. "Tak, že nám to bralo čepice. Vymetli jsme si přesto malou padesátku a udělali dva skoky. Aspoň si kluci vyzkoušeli lyže na nohách a věděli, že jim drží," řekl kouč.

"Takovou situaci jsem ještě nezažil a není to moc příjemné," řekl Dvořák, loni třetí v závodu světového poháru v Almaty. Největší českou sdruženářskou naději pro hry v Soči trochu uklidňuje, že olympiáda je až v únoru. "Zaplať pánbůh," dodal. "Budeme bojovat dál a věřím, že se výsledky dostaví a skok se zlepší," řekl Šablatura.

Dvořák nechce jezdit patnáctý

Vysoké ambice nezakrývá především Dvořák. "Trénuju od patnácti, jedenáct let každý den, a patnácté dvanácté místo mě neuspokojí. Chci se prát o medaile, o tom to je," řekl Dvořák. "Všechno směřuji k olympiádě v Soči, ale dobré výsledky ve světovém poháru přinášejí sebevědomí a to potřebuji," doplnil šestadvacetiletý lyžař.

Dvořák před závody v Kuusamu absolvoval jen dva skoky na malém můstku a dva na velkém. "Myslel jsem, že se s tím srovnám dobře, jelikož jsem léto odskákal dobře a bez výkyvů, ale trochu jsem se zmýlil," pronesl Dvořák. Svoji skokanskou výkonnost aktuálně odhadl na padesát procent ve srovnání s létem. Doufal, že manko dožene a rychle se na můstku srovná. "Jsem starší, mám a nemusím mít skoků padesát, ale třeba deset, aby to šlo," řekl. I proto v úterý odletí s trenérem Luďkem Šablaturou s předstihem do Lillehammeru na trénink skoku a doufá, že už o víkendu se jeho výkony zvednou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sdruženářům narušil přípravu nedostatek sněhu
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články