Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tenistky: Bez nerváků to nejde. Jankovičová o jednom vyprávěla

Praha – Společně půjdou o víkendu za jasným cílem - po roce zvednout nad hlavu stříbrnou trofej. Zbývá poslední krok a nebude vůbec snadný. Český fedcupový tým se připravuje na obhajobu titulu a podle všeho vládne v týmu českých tenistek nesmírně pohodová atmosféra - i přes zdravotní trable jedničky Petry Kvitové. Úsměvy na všechny strany rozdávalo duo Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, včetně Lucie Šafářové, v čele s nehrajícím kapitánem Petrem Pálou v pořadu Na slovíčko, kde zodpovídali dotazy netradičně přímo od diváků. Hostem předposledního dílu Fedcupových ozvěn zase byla Jelena Jankovičová ze srbského týmu, která zavzpomínala na neuvěřitelný obrat proti Slovensku z barážového klání v minulém sezoně.

Na kurtu vypadá pár H+H během čtyřhry hodně vysmátý. Při tréninku je to podobné. Češky letos prohrály čtyři velká deblová finále, ale na optimismu jim to neubralo. O nervozitě nemůže být při pohledu na jejich hru snad ani řeč. Opak je pravdou. "Jsem asi dobrá herečka, nervózní jsem vždycky," překvapila Hlaváčková. Hradecká je na tom lépe, ale i ona nervozitu pociťuje. "Minimálně jednou je člověk nervózní v každém zápase."

Samy mezi sebou se nehádají. "Já to ani neumím," podotkla Hradecká a dodala: "Raději odcházím někam pryč." Hlaváčková to proto po sporných výměnách při diskuzi s rozhodčími bere na sebe. V deblu spolu poprvé nastoupily na turnaj ITF v Anglii v roce 2007. "Vydaly jsme se hrát singla. Když už jsme tam obě byly, daly jsme si i debla," vzpomínala Hlaváčková. "Lucku ale znám od mladších žaček, vždycky jsem se jí bála. Dávala hrozné rány," opověděla na dotaz, kdy začala jejich společná pouť. Proti sobě naposled ostrý zápas sehrály před třemi lety v Kanadě. Hradecká ho ukončila za stavu 1:1 na sety skrečem v rozhodující sadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko - speciál k Fed Cupu

Samy sebe vidí stále jako hráčky dvouher a čtyřhru berou jako bonus hlavně pro Fed Cup, ale i slušný přivýdělek. "Ještě na to nemáme věk. Chceme hrát hlavně dvouhry," upozornila Hradecká a Hlaváčková přikývla: "Cíle v singlu nebyly dosaženy, je zbytečné se rozhodovat teď, jestli debl nebo singl. Sil máme dost. Pokud vydrží zdraví a bude nás to bavit, chceme takhle pokračovat, i když je to programově náročné."

Jako deblistky specialistky by si na okruhu dokázaly vydělat tučné částky, ale musely by se do finále dostávat pravidelně na každém Grand Slamu. "Odměny ve čtyřhře jsou samozřejmě nižší, ale na úrovni, kdy se dostáváte do finále jako my, se tím vydělat dá. Pro menší turnaje pokryjí prize money náklady na dopravu hráčky a maximálně trenéra," zodpověděla diváckou otázku směrem na finanční rozdíly Hlaváčková.

Srbská trenérka Šafářové bude fandit Češkám

Odhodlání završit už tak úspěšnou sezonu z nich sálá. Pokud půjdou v neděli společně na kurt, může to být za stavu 2:2 a ony tak mohou přidat rozhodující bod. Ve finálovém klání je totiž čtyřhra na pořadu jako poslední. "Jde o to, aby tým vyhrál. Když to bude na nás, budeme jenom rády. Na lavičce si to během singlů chceme užívat a samozřejmě fandit. Na debla si věříme. Pokud zvítězíme, bude to výhra nás všech, a to je důležité," řekla Hlaváčková.

Spokojenost a vůle zvítězit vyzařuje i z další členky týmu Lucie Šafářové. I ona si na Srbky věří a hledala mezi nimi slabší soupeřku, na kterou by si věřila víc. "Je tu přátelská atmosféra a doufám, že momentální formu ukážu všem v aréně. Spíše bych chtěla jít na Anu (Ivanovičová), ale i Jankovičovou už jsem porazila," řekla tenistka, kterou v poslední době zdobí vynikající servis.

Nehrajicí kapitán Petr Pála a Lucie Šafářová
zdroj: ČT4

Za jeden trénink jich zkusí až osmdesát a jako druhá (po Kvitové) levoruká hráčka může být na rychlejším povrchu klíčovou postavou v cestě za úspěchem. Její trenérka je paradoxně ze Srbska. "Bude fandit nám, to vím určitě," tvrdila Šafářová. Nehrající kapitán Pála nažhavenost svých hráček jen potvrdil. "Holky se na víkend těší, plný dům nás požene. Věřím, že zvítězíme. Jakkoliv," nepochyboval o podpoře fanoušků a výsledku.

Kotyza: Petra pojede na krev, hala ji nabudí

Jednička Kvitová zápolí od minulého týdne s nemocí, ale o víkendu by měla být připravena na duel se Srbkami a podle osobního trenéra Davida Kotyzy nechá v pražské O2 areně před zaplněnými ochozy srdce. Víme, že to není ideální stav, ale ona se s tím bude snažit hodně poprat. "Má velikou touhu hrát, a pokud bude mít jen trošku energie a schopností, tak ty tam určitě nechá," řekl Kotyza. "Nemůžeme spekulovat o výsledku, ale můžu říci, že její vůle je obrovská a touha bojovat před plnou halou taky."

David Kotyza:

"Nikdo z nás nedokáže odhadnout, v jaké formě přijde (o víkendu) na kurt. Důvěru má a také vzhledem k tomu, kolik sem přijde lidí, tak jí atmosféra pomůže, aby ze sebe vydala vše. Jestli to bude stačit, to uvidíme. Taková je realita, tohle je něco speciálního a myslím, že to bude úplně na krev."

Kvitová ve Fed Cupu neprohrála deset zápasů, loni byla strůjkyní titulu a i letos především díky ní došly Češky do finále. Výhry se od ní očekávají i dál. Po nemoci nyní půjde možná odvážněji s kůží na trh, protože v případě neúspěchu a prohry může slyšet kritiku. "Když se chce pohybovat na vrcholu, musí překonávat těžkosti. Tohle je jedna z nich a myslím, že se k tomu postaví čelem," řekl Kotyza.

David Kotyza
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Určitou psychickou výhodou pro hráčku může být fakt, že po finále Fed Cupu je konec sezony. Tenistka se nemusí podvědomě šetřit na další turnaje. "Radši bych byl, aby byla zdravá a v top formě," řekl Kotyza. "Ale je pravdou, že ví, že má v pondělí po sezoně, a i z hlediska vyčerpání to tolik nevadí," doplnil.

Po loňské vynikající sezoně letos Kvitovou provázely zdravotní potíže. Měla zánět achilovky, brala antibiotika, natáhla si břišní sval, trápily ji střevní komplikace a před týdnem dostala zánět nosohltanu. Přesto hrála dvakrát grandslamové semifinále, udržela se v desítce a dostala se na Turnaj mistryň. "Celý rok to je turbulentní, že asi na nervozitu ani nemyslím," řekl Kotyza.

Ve Fed Cupu už letos Kvitová ukázala touhu uspět za každou cenu. V 1. kole v Německu ji trápila achilovka, přesto vydřela dvě třísetové výhry. "Ona se ve Fed Cupu vždycky vymáčkne, ať jí to jde, nebo ne," doplnil Kotyza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články