Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Technicky na nejlepší boby nemáme, uznal Bohman, kterého mrzí ztráta Vrby

Praha – Jan Vrba si další dobrý výsledek do sbírky z mistrovství světa bobistů letos nepřidá. Největší hvězda české výpravy se na právě probíhajícím světovém šampionátu v rakouském Iglsu během jízd v dvojbobu zranila a nebude tak moci nastoupit do své hlavní disciplíny, kterou je čtyřbob. Prozradil to předseda Českého svazu bobistů a skeletonistů Martin Bohman. Šanci ukázat se tak budou mít mladí piloti.

Český čtyřbob pilota Jana Vrby během tréninku
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Giancarlo Cattaneo

Vrba je dlouhodobě nejlepším českým pilotem a loni zajel ve čtyřbobu dva nejlepší české výsledky v historii. Na mistrovství Evropy skončil devátý a na světovém šampionátu jen o jedno místo hůře. Výbornou bilanci měl potvrdit i letos, jenže v Iglsu si během závodu dvojbobů poranil stehenní sval, a i když vynechal poslední jízdu a šetřil se na svoji nejlepší disciplínu, v bobu nakonec nebude.

"Je to velká ztráta. Vrba je pro nás ve čtyřbobech jasná jednička. Prokazoval to celou sezonu v rámci Světového poháru, když v závodech atakoval nejlepší desítku," prozradil Bohman s tím, že na situaci se dá najít i drobné pozitivum. Šanci zastoupit Vrbu dostane mladík Radek Matoušek, jenž tak bude mít příležitost sbírat zkušenosti.

Česká republika nasadí i druhý čtyřbob s dalším mladým pilotem Dominikem Dvořákem, pro něhož je šampionát taky velkou školou. Boby řídí teprve druhým rokem. Na šampionátu v Rakousku společně s Dominikem Suchým absolvoval už závod dvojbobů, kde obsadil šestadvacátou příčku. "Toto umístění se jako čistě pozitivní výsledek brát nedá. Na druhou stranu to pro něj jsou cenné zkušenosti, takže se to dá hodnotit jako relativní úspěch," řekl Bohman, který už se těší na souboj mladíků ve čtyřbobech.

Je nám líto, video expirovalo.
Boby tématem SZ: Host Martin Bohman

"Od OH ve Vancouveru se nám podařilo postavit dvě silné posádky, takže se sám těším na jejich souboj. Oba týmy mají šanci na boj o 10-15. místo. Konkurence je však silná. Budu spokojený, když se dostanou do dvacítky," zhodnotil šance bývalý skeletonista i bobista.

Větší naděje směřují na třiadvacetiletého Dvořáka, který se postaral bronzem z mistrovství světa juniorů o zápis do knihy nejlepších českých výsledků. "Dominik předvádí perfektní výsledky. Zejména na startech je výborný," uznal Bohman.

Na medailové pozice není technika

Bronz ze seniorského světového šampionátu je však pro český tým v oblasti sci-fi. Na nejlepší reprezentační výběry totiž ztrácí po technické stránce.

"Čtyřboby máme technicky relativně konkurenceschopné, ale jde o nákup z druhé ruky. Jeden máme propůjčený od Poláků, druhý nám patří a je bývalého slovenského reprezentanta. Naše maximum je tak v současném stavu, kdy nemáme vlastní dráhu a nemůžeme tudíž tolik trénovat, atak první desítky. V dalších letech bychom ale chtěli zamířit výš," prozradil Bohman.

Horší je situace v dvojbobech. Český tým pracuje se závodními stroji, které jsou více než deset let staré a průběžnými opravami se jejich konkurenceschopnost stále snižuje. Že by se tak podařilo navázat v brzké době na titul mistrů Evropy Iva Danileviče a Romana Gomoly z roku 2007, není příliš pravděpodobné.

"V dvojbobech nás materiál hodně limituje. Nový stroj, a to ještě ne té nejvyšší kvality, jsme si mohli dovolit koupit někdy v roce 2004. S technickým pokrokem je znát, že jsou naše boby za zenitem. Nejlepší, co máme, na kterém Danilevič a Gomola zvítězili, už od té doby přibral deset kilo, jak se na něm dělají výztuhy a svařování," řekl Bohman, který ale věří, že letos český tým konečně nakoupí novější materiál.

Předseda svazu zároveň doufá, že se v blízké době podaří k bobům či skeletonu přilákat větší množství zájemců i fanoušků. Pomoci zatraktivnit nejrychlejší zimní olympijský sport by mohl překážkář Petr Svoboda, jenž se po olympiádě v Riu de Janeiro chce vrhnout právě na boby, či kampaň, kterou plánuje Bohman po vzoru Belgie rozjet.

"Už máme připravené nějaké skici a uvidíme, jaký o ně bude zájem," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články