Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Tanec stagnuje a vytratila se z něj originalita, mrzí choreografa Skotnického

Ostrava - Martin Skotnický byl velkou postavou československého krasobruslení už jako aktivní závodník, skutečně proslul ale až později, kdy jako choreograf připravoval přední evropské páry. Skotnický v rozhovoru pro ČT popsal svůj pohled na taneční páry a svěřil se se svým kritickým pohledem na současné krasobruslení, které je dle jeho názoru příliš svázané pravidly. 

Je nám líto, video expirovalo.
Skotnický: Dříve se do volných tanců dalo vložit více originality

Martin Skotnický se svou sestrou Dianou pětkrát vyhrál republikový šampionát, do historie však vešel až později jako úspěšný choreograf. Působil ve Francii, kde připravoval sourozence Duchesnayovi, kteří poté uspěli se slavnou Džunglí (1988). Na jeho choreografii pak finský pár Susanna Rahkamová, Petri Kokko vyhrál v roce 1995 ME. 

V Ostravě držel palce svým německým svěřencům Kavitě Lorenzové a Jotimu Polizoakisovi. "Zajeli velmi dobře, škoda, že trochu pokazili některé prvky, jinak by mohli být ještě výše, ale s jejich výkonem jsem byl spokojený," řekl. "Bruslí tanec poměrně krátce, teprve druhou nebo třetí sezonu. Mají ještě šanci se do dalšího olympijského cyklu zlepšit," dodal.

Slovenský choreograf proslul svébytnými sestavami, které jeho svěřenci předváděli na ledě. Proslula hlavně Džungle, se kterou ohromili Duchesnayovi na šampionátu v roce 1988. "V té době se dalo dát do volných tanců trochu více originality, protože pravidla nebyla tak ostrá. Vždy jsem hledal možnost, jak se jim vyhnout. Chtěl jsem dělat moderní tanec, který nikdo nikdy neviděl, proto to byl tak jiné, než co dělali ostatní," popisuje Skotnický.

Krasobruslení se ale vyvíjí a originalita v něm nyní podle Skotnického bohužel chybí. "Tanec teď trochu stagnuje, problém je nové hodnocení. Je tolik pravidel, že každý pár musí dělat to samé, vytratila se originalita. V podstatě je to vše totožné," nešetří skepsí. "Mým tipem jsou Francouzi, Italové a Rusové," svěřil se na závěr se svými tipy na medailisty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články