Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Tandemy už na MS nenajdeme. Úspěchy Vačkáře s Vymazalem však nestárnou

Letošní dráhařský šampionát začne koncem měsíce v nizozemském Apeldoornu. Od roku 1995 v jeho programu již nenajdeme závody tandemů, přitom právě v nich československá cyklistika slavila velké úspěchy. U mnoha z nich nalezneme podpis dvojice Vladimír Vačkář, Miroslav Vymazal. 

Tandem Vladimír Vačkář, Miroslav Vymazal vítězí
zdroj: ČTK/AP

Když po mnichovské olympiádě (1972) zmizely z programu Her závody tandemů, přišla dráhová cyklistika o jednu z velmi napínavých disciplín. Zvlášť velkou ztrátu však rozhodnutí způsobilo československým dráhařům. Na domácích oválech totiž ve stejné době dorůstala dvojice Vladimír Vačkář, Miroslav Vymazal.

Závodníci brněnské Dukly zkraje 70. let stoupali výkonnostně nahoru a brzy se jich báli dráhaři od Berlína po Sydney. Své kvality ve světové konkurenci poprvé potvrdili na šampionátu v roce 1973, který hostil San Sebastián. Ve finále tehdy Vačkářem řízený československý tandem porazil favorizované sovětské duo.

Stali se tím vůbec prvními domácími mistry světa v dráhové rychlostní cyklistice. Jejich úspěch elektrizoval diváky, přece jen takových výsledků před nimi dosáhl snad jen slavný tandem Václav Machek, Ladislav Fouček, který v roce 1956 přivezl z australského Melbourne domů do Československa stříbrné medaile.

Začala jejich éra – v roce 1974 byli znovu vítězní, tentokrát v kanadském Montrealu. Československá výprava si tehdy odvážela dokonce hned dvě zlata, neboť v mužském sprintu uspěl Anton Tkáč. Avšak zatímco slavný Tkáč mohl slavit i o dva roky později na OH, kde ve finále porazil slavného Daniela Morelona, Vačkář s Vymazalem se už do Montrealu nevrátili.

Vladimír Vačkář
zdroj: ČTK autor: Kruliš Jiří

Jedno zlato uteklo

Jejich disciplína byla z programu vyřazena, což způsobila konkurence jiných nastupujících dráhařských klání a zkracování oválů. Zatímco na olympijské půdě však tandemy už nevyjely, na světových šampionátech se závody dvojic objevovaly i nadále. A Čechoslováci nepolevovali. Přidali další dvě zlata a blízko měli i k tomu z roku 1975.

Ve finále je tehdy porazili polští soupeři, kteří se však po skončení závodu nedostavili na dopingovou kontrolu a o své zlato přišli. Na rozdíl od těchto dní se však odebrané medaile tenkrát ještě nedávaly poraženým a duu Vačkář, Vymazal tak zbylo jejich "původní" stříbro. Celkový součet mistrovských medailí se tím zastavil na čtyřech.

Vačkář, který kromě zmíněných úspěchů také desetkrát vyhrál domácí šampionát, se z cyklistiky nevytratil ani po skončení své aktivní kariéry. Byl reprezentačním trenérem, posléze působil u prostějovského cyklistického klubu, kde se věnoval mládeži. Jeho největší úspěchy ale přišly v 70. letech v čele nezapomenutelného československého tandemu.

Trenérské práci se věnoval i jeho někdejší partner Vymazal, který však v roce 2002 podlehl zákeřné nemoci. Ve stopách legend domácí cyklistiky pokračovali další – v 80. letech triumfovali na mistrovstvích světa Kučírek s Martínkem a Vobořil s Řehounkem, na počátku 90. let byli blízko triumfu také Hargas s Buráněm. Slávu svých předchůdců ale nezopakovali.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články