Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Táborský: O titul se popere Sparta s Plzní, Teplice na to nemají

Praha – Do konce podzimní části sezony zbývá odehrát pouze jediné kolo a v čele tabulky jsou zatím karty rozdány jasně. Sparta suverénně kraluje lize a před druhou Plzní má náskok pěti bodů. Třetí Teplice ztrácí ještě o šest bodů více. Podle Vladimíra Táborského a Ladislava Vízka ale bude ještě boj o titul dramatický. Půjde však o duel pouze dvou týmů. "Teplice sice mohou situaci znepříjemnit, ale na titul nemají," řekl ve Studiu fotbal extra Vízek.

Vladimír Táborský
zdroj: ČT

Sparta zatím prožívá jeden z nejpovedenějších podzimů v historii české ligy. Letenský celek v patnácti duelech ani jednou neprohrál, pouze třikrát remizoval a celkově má na kontě devětatřicet bodů. Daří se jim střelecky i v defenzívě, když vládnou statistikám počtu vstřelených a obdržených branek.

Přitom Pražané do sezony nevstoupili vůbec dobře, když v předkole Evropské ligy vypadli se švédským Häckenem. Tento fakt jim však paradoxně pomohl. "Tím, že Sparta vypadla, tak si uvědomila, že žádné poháry hrát nebude. Uklidnila se, soustředila se pouze na ligu a pomohlo jí to," řekl Táborský.

Dalším příčinou úspěšného tažení podzimem je dle Táborského i to, že Letenští v létě dobře posílili na postech, na nichž je tlačila bota, a především, že se po dlouhé době ustálila základní jedenáctka. "Spartě ustálení sestavy velice pomohlo. Na začátku ročníku ještě k nějakým změnám docházelo, ale v posledních zápasech již nastupují ve stálé sestavě. Hráči totiž vědí, že budou hrát, i když se zrovna nedaří, a to jim pomáhá," uznal Táborský.

S tím souhlasí i Vízek, který vyzdvihuje i věkový průměr základní jedenáctky. Pouze Lafata je starší třiceti let a hned osmi hráčům je 25 let a méně. Známý fotbalový glosátor si však přesto myslí, že Sparta v zimě potřebuje posílit. "Sparta potřebuje rychlostního útočníka. Lafatovi je již hodně nad třicet. Svoji funkci sice plní, ale myslím si, že se budou Letenští v zimě určitě poohlížet po útočníkovi," prozradil Vízek.

Na Plzni bylo znát velké množství zápasů

I Plzeň zahájila nový ročník na výbornou a dlouho se přetahovala se Spartou o první místo, avšak mezi zářím a říjnem se obhájci titulu přestalo dařit. Podle Táborského byla hlavní příčina ve velkém počtu zápasů, které Viktoria během několika týdnů odehrála. "Naše týmy na to nejsou zvyklé. Těch zápasů není jenom šest v základní skupině Ligy mistrů, ale i šest v předkolech, takže hrají o dvanáct víc než jiné kluby, a to je velký handicap," řekl Táborský, jenž zároveň viděl problém v častých změnách v sestavě, jež trenér Pavel Vrba dřív nedělal. "Plzeň má sice široký kádr, ale přeci jenom někteří hráči jsou lepší než druzí," dodal.

Vízek si myslí, že příčiny krize byly v tom, že se hráči mistrovského celku příliš soustředili na souboje v Lize mistrů a v lize již neměli po utkáních s Bayernem či Manchesterem City takovou motivaci.

I přesto je plzeňská ztráta na Spartu pouze pětibodová a dle Vízka ještě boj o titul bude velice dramatický. Pomoci by tomu měl i nový trenér Plzně, který v prosinci vystřídá na lavičce Pavla Vrbu. "Věřím, že Plzeň Sparťany ještě hodně prožene," prohlásil.

Velikým překvapením je dosavadní vystoupení Teplic. Celek, který v minulé sezoně bojoval do posledního kola o záchranu, dlouho atakoval nejvyšší pozice a drží se na třetí příčce. "Na Teplicích je znát, že z nich spadla deka z toho, jak hráli. Povedlo se jim chytit úvod. Dobře se doplnili o africké hráče, kteří okamžitě zapadli do týmu. Měli povedenou šňůru bez prohry. Výborně hráli zejména na domácím stadionu, kam začali chodit fanoušci," vyzdvihnul kvality Severočechů Táborský.

I přes to si myslí, že žlutomodří znovu do boje o titul nezasáhnou. "Sparta je pro mě jasný favorit na titul, protože je to mužstvo konsolidované. Jediný, s kým může závodit, je Plzeň. Žádné jiné mužstvo už tady není. Teplice sice překvapily a hrály pěkný fotbal, ale Sparta s Plzní mají zkušenosti, takže to bude boj mezi nimi a věřím, že to tentokrát Sparta uhraje," dodal Táborský.

Podobný názor má i Vízek. "Otázka mistra se rozhodne mezi Plzní a Spartou. Teplice situaci mohou znepříjemnit, ale na titul nemají. O mistru rozhodne to, kdo prohraje se slabšími," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články