Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Světový pohár skokanů startuje s několika novinkami

Lillehammer - S několika novinkami začíná Světový pohár ve skocích na lyžích. Hned prvním závodem sezony bude v Lillehammeru soutěž smíšených družstev, platí nová pravidla pro kombinézy, trenéři mohou na základě své úvahy snižovat nájezd v průběhu závodu a ženy čeká při finále v polovině března v Oslu premiérový závod na velkém můstku.

Český tým chce obhájit předchozí pozice. V konečném účtování minulého ročníku byl desátý Roman Koudelka a čtrnáctý Lukáš Hlava; oba by měli hrát prim v českém týmu i letos. "Budou asi naši nejsilnější, ale jestli bude lepší Koudy (Koudelka), nebo Hlávka (Hlava), to je mi jedno. Hlavně, aby bojovali s nejlepšími," řekl trenér David Jiroutek. Vedle Koudelky a Hlavy prý dobře skákal v přípravě také Jan Matura a zlepšoval se i Jakub Janda. Všichni budou v Norsku závodit.

Skokané minulý týden absolvovali právě v Lillehammeru první letošní trénink na sněhu, ale pro reprezentanty to nebyla velká změna. "Stejně vesměs trénujeme pořád v ledové stopě a je jedno, do čeho dopadáme," uvedl Jiroutek. Trénink se i díky počasí vydařil, jen porovnání s ostatními kouč nemá. "Byli tam jen Poláci, takže poprvé budeme mít relevantní srovnání až v pátek při oficiálním tréninku," objasnil Jiroutek.

Až těsně před závody bude rovněž oznámena nominace do závodu smíšených družstev, který má ve světovém poháru premiéru. "Chtěl bych, aby skákal Koudy, o druhém se uvidí, stejně jako mezi holkama," uvedl Jiroutek. Bylo by ale překvapení, kdyby nenastoupili do závodu Hlava, Michaela Doležalová a Vladěna Pustková. "Dobré je, že začínáme na malém můstku, který nám sedí," prohlásil kouč.

Roman Koudelka
zdroj: ISIFA

Loni nejlepší Čech Koudelka se v létě trápil, aktuálně je však jeho tréninková výkonnost prý na dobré úrovni. "První závod bude důležitý. Když se vydaří do desítky, bude to super," řekl Koudelka. V tom případě by totiž nemusel v dalším závodu do kvalifikace. V minulé sezoně byl pátý v konečném hodnocení Turné čtyř můstků, v SP pravidelně končil v desítce. Tentokrát bude pro něj i celý český tým vrcholem únorové mistrovství světa ve Val di Fiemme. "K medaili bude třeba i štěstí," řekl třiadvacetiletý skokan.

Po loňském zkrácení lyží či omezení hmotnosti přicházejí na řadu další změny pravidel. Kombinézy jsou těsnější a je otázkou, jaký to bude mít vliv na výkonnost, navíc trenéři budou moci snížit nájezd až o čtyři okna, na čemž může jeho svěřenec bodově získat, ale taky hodně ztratit. "Zase se to teprve uvidí, protože podmínky na nájezdu se budou měnit," upozornil Jiroutek. Ozývají se hlasy, že jury se tak zřekla odpovědnosti za závody. "Každopádně to bude dost často loterie," tuší kouč.

Dá se očekávat, že špička bude letos velmi široká. Celkové prvenství obhajuje Anders Bardal z Norska, silní budou tradičně Rakušané Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern či Andreas Kofler, Němci, Poláci, Japonci či Švýcar Simon Ammann, který si letní přestávku zpestřil splněním pilotních zkoušek. Očekává se i nástup méně známých jmen, jako jsou Japonec Taku Takeuči, Maciej Kot z Polska či Slovinec Jurij Tepes, kterým se dařilo v letní Grand Prix.

Program Světového poháru ve skocích na lyžích:

Muži: 24.-25. listopadu Lillehammer, 30. listopadu-1. prosince Kuusamo, 8.-9. prosince Soči, 15.-16. prosince Engelberg, 9. ledna Wisla, 11.-12. ledna Zakopané, 19.-20. ledna Sapporo, 26.-27. ledna Vikersund (lety), 2.-3. února Harrachov (lety), 9.-10. února Willingen, 13. února Klingenthal, 16.-17. února Oberstdorf (lety), 9.-10. března Lahti, 12. března Kuopio, 15. března Trondheim, 17. března Oslo, 22.-24. března Planica (lety).

Turné čtyř můstků: 30. prosince Oberstdorf, 1. ledna Ga-Pa, 4. ledna Insbruck, 6. ledna Bischofshofen.

Ženy: 23.-24. listopadu Lillehammer, 8.-9. prosince Soči, 14. prosince Ramsau, 5.-6. lednaSchonach-Schönwald, 12.-13. ledna Hinterzarten, 2.-3. února Sapporo, 9.-10. února Zao, 16.-17. února Ljubno, 15. března Trondheim, 17. března Oslo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články