Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Světové poháry vrcholí. Soukalová i Samková závodí o celkové triumfy

Praha - Není to pouze Gabriela Soukalová, kdo z českých závodnic útočí na velký křišťálový glóbus. Šance na celkový triumf má totiž i snowboardcrossařka Eva Samková. Finále sezony má před sebou i Šárka Strachová, která chce závodnický rok zakončit vítězstvím. Závody SP v biatlonu sledujte od 12:40 (stíhačka žen) a 14:25 (stíhačka mužů) na ČT sport a našem webu.

Soukalové stačí ve stíhacím závodu v Chanty-Mansijsku skončit do osmého místa, aby měla velký křišťálový glóbus jistý bez ohledu na výsledek rivalky Marie Dorinové Habertové z Francie. Trojnásobná mistryně světa z Osla by musela vyhrát dnes i nedělní závod s hromadným startem, aby ještě mohla Soukalovou o celkový triumf v seriálu připravit.

Olympijská vítězka ze Soči Samková je v průběžném hodnocení SP druhá. Na Italku Michelu Moioliovou ztrácí 390 bodů, přičemž za výhru je ve snowboardingu 1000 bodů. O vítězce se rozhodne v neděli v pyrenejském středisku Baqueira Beret.

"Trať se bude muset předělávat. Eva jezdila v tréninku jenom část tratě a tam jezdila celkem obstojně. Po posledním závodu a po náročném programu mezi závody není úplně zdravá, bolí ji v krku a fyzička nebyla, jak by měla být. Doufáme, že to další dny bude spíš lepší a že se to nezhorší," řekl po tréninku kouč Marek Jelínek.

Strachová už nemůže získat prvenství ve slalomu, které si s předstihem zajistila Švédka Frida Hansdotterová. V sobotním závodu ve finále SP ve Svatém Mořici ale může korunovat svoji výbornou sezonu, v které nebyla horší než osmá. V případě skvělého výsledku může poskočit ze čtvrtého na třetí a teoreticky i na druhé místo v pořadí slalomu SP, což dokázala v roce 2009. "Dá se to tam ještě hodně zamotat a cíl musí být jen nejvyšší, a to je vyhrát," řekla bývalá mistryně světa.

Před cestou do Švýcarska trénovala týden na svém oblíbeném kopci v rakouském Reiteralmu. "Bylo to výborné a forma je čím dál lepší," uvedla Strachová.

Češky už letos na sněhu získaly tři glóby. Snowboardistka Ester Ledecká vyhrála velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru v paralelních závodech a přidala i malý glóbus za paralelní obří slalom. Biatlonistka Soukalová už má malý křišťálový glóbus za sprint.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články