Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Šumulikoski o Číně: Domácí hráči sklopí hlavu a za všechno pak mohou cizinci

Praha – Dobří holubi se vracejí, zní české přísloví. V nejlepším případě pak i zůstávají. A to platí pro Veliče Šumulikoskiho. Makedonský obránce či defenzivní záložník, který za Slovácko poprvé nastoupil ještě v éře Synotu, po angažmá napříč celým světem, již rok kope zase na Moravě a tentokrát už nikam přestupovat nechce. Dokonce by se zde rád i usadil. "Libí se mi tady a i lidé jsou zde milí," řekl ve Studiu fotbal extra.

Veliče Šimulikoski za Slovácko v utkání s Teplicemi
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

První spojení Šumulikoskiho a Slovácka, tehdy ještě Synotu Staré Město, nastalo již v lednu 2002. Tehdy jednadvacetiletý hráč zamířil na Moravu jako talent a očekávání naplnil. Stala se z něj opora týmu a dobré výkony podával i v makedonské reprezentaci.

"Můj první zápas byl, tuším, proti Opavě. V tu dobu jsme byli úplně na spodku tabulky a chtěli jsme se zachránit. Zápas, co si pomatuju, jsme vyhráli 3:1. Tady začala pořádně moje kariéra. Tady jsem všechno nastartoval," řekl Makedonec, který tehdy přišel ze slovinského NK Celje.

Výborné výkony vynesly Šumulikoskimu zahraniční angažmá, když si ho vyhlédl český trenér Vlastimil Petržela a přivedl ho do ruského Zenitu Petrohrad. Zde makedonský obránce či defenzivní záložník strávil dva roky a od té doby střídal jedno angažmá za druhým. Následně působil v tureckém Bursasporu, Ipswichi a Prestonu North End v Anglii, ruském Sibiru Novosibirsk a v roce 2012 vyzkoušel i čínskou ligu, když přestoupil do Tianjin Teda.

Na čínský fotbal však nevzpomíná v nejlepším, hlavně na domácí hráče. "Každý tým má pět cizinců, kvalitních cizinců, kteří hrají dobrý fotbal a zvedají úroveň čínského fotbalu. Ale Číňané jsou jiní. Mají svůj svět. Vůbec si toho neváží. Když ztratí balón, tak dají hlavu dolů. Že by měli makat zpět, to vůbec. Oni mají čas. Vždycky, když se ale prohrávalo, tak za to mohli cizinci, tak to bývá," vzpomíná Šumulikoski.

Je nám líto, video expirovalo.
SFE: Rozhovor s obráncem Slovácka Veličem Šumulikoskim

Po roční asijské epizodě se ale rozhodl opět změnit prostředí a vrátit se zpět do Slovácka. "Šumi", jak se mu přezdívá, si v české lize opět vybojoval místo a byl důležitou součástí týmu. Jenže v létě dlouho hledal angažmá v cizině, a i když nakonec zůstal v Uherském Hradišti, trenér Svatopluk Habanec s ním kvůli nerozhodnosti přestal počítat.

Nyní třiatřicetiletý hráč však nakonec v zimě našel se svým koučem společnou řeč a od té doby patří k nedílné součásti v současnosti pátého týmu ligové tabulky. A sám Šumulikoski přiznává, že toto angažmá pro něj bude asi i posledním, jelikož by se v Uherském Hradišti rád usadil nastálo.

"Libí se mi, jak je to jiné než u nás. Tam jsou pro lidi, co tam dojedou, nepochopitelné věci. U nás jsou otevřené dveře pro každého. Vůbec se nevolá, že někdo dojde na kafe nebo tak něco, což je někdy únavné. Musíš být otevřený pro každého. Tady je klid, lidi tě zdraví z dálky, neotravují tě s věcmi, které se tě netýkají. I kvůli tomu tady jsem," řekl makedonský hráč.

"Asi tady i zůstanu. Mám tady barák, děcko a druhé je na cestě. Cestovat s nimi nebo se posouvat z místa na místo mě již nebaví, protože jsem se stěhoval každý druhý rok. Tady se zabydlíme a nikam už se stěhovat nebudu. Libí se mi tady a lidi jsou milí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články