Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sudová už má koleno v pořádku a piluje náročný skok

Praha - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová vzhlíží k olympijským hrám v Soči 2014. I proto chce v nové sezoně, v níž poprvé od vážného zranění kolena odloží ortézu, útočit na mistrovství světa na stupně vítězů. Elitní česká boulařka bere medailový úspěch na světovém šampionátu v norském Vossu jako přímou kvalifikaci do Soči. "Budu se snažit o medaili, abych měla olympiádu jistou a v sezoně před ní byla bez stresu," řekla Sudová.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

Z mistrovství světa už má třicetiletá lyžařka doma dva cenné kovy. Z Ruky si přivezla v roce 2005 stříbro, o čtyři roky později přidala v Inawaširu bronz. "Připravit ji, aby vyhrála, je náročné, ale pojedeme na mistrovství s tím, že chceme určitě medaili," dodal Radek Herot, osobní trenér Sudové.

Boulařka i trenér se shodují, že hlavním cílem je olympiáda v Soči. "Tam by měl být vrchol, tam musí prodat dřinu, kterou podstupuje," řekl Herot. Na novou sezonu se Sudová těší i proto, že od podzimu jezdí do boulí a na skoky bez ortézy na levém koleně. V něm si v roce 2010 před olympiádou ve Vancouveru zpřetrhala vazy a dosud mohla jezdit pouze se zpevněním nohy.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

Jedním z cílů sezony je zařazení dvojité helikoptéry, kterou piluje od roku 2007, do závodu. Dosud totiž na náročný skok nedošlo. V přípravě na Kaprunu ale viděla, že i soupeřky připravují obtížnější skoky. "Musím počítat s tím, že to budou zkoušet, a je třeba být připravená," řekla hlavně s výhledem na olympiádu.

Sezona začne 15. prosince ve finské Ruce paralelním závodem a hlavně v tom by Sudová měla ukázat, že v boulích opět o něco zrychlila. Čas jízdy ji často limitoval, ale s trenérem na tom v přípravě pracovali. "Díky Nikole a její zarputilosti se nám podařilo skoky sladit s dynamikou a přiblížit to k nejlepší kombinaci," řekl Herot.

Je nám líto, video expirovalo.
Sudová vyhlíží MS a Soči
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články