Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sudová se sžívá s ortézou, Záhrobská ještě bude závodit ve Švýcarsku

Praha - Čeští sportovci dolaďují formu na olympijské hry ve Vancouveru. Nejtěžší rozhodnutí svého života má před sebou akrobatická lyžařka Nikola Sudová, která si měsíc před olympiádou přetrhla vazy v koleni. Teď chodí o berlích, zkouší speciální ortézu, přesto pevně věří, že se postaví na start boulařského olympijského závodu. Šárka Záhrobská získala o víkendu první body v obřím slalomu v této sezoně a sebevědomí jí může zvednout i to, že za oceánem získala už dvě pohárová prvenství. Předolympijský program má náročný, v tomto týdnu bude ještě závodit ve Svatém Mořici.

Nikola Sudová si od sklonku minulého týdne zkouší speciální ortézu, která by české závodnici měla pomoci lyžovat i se zraněným kolenem. "Už o víkendu jsem v ní jakžtakž trénovala – spíš jenom to zvykání si na ni, zatím ne při žádném zatížení nebo při tréninku - ale myslím si, že si na ni zatím zvykám dobře," řekla Sudová.

Česká medailová naděje nevylučuje, že ji zranění bude při lyžování omezovat a styl své jízdy bude muset upravit. "Ze skoků zatím nerealizovatelný není žádný, všechny by měly být proveditelné. Jediné omezení může nastat právě kvůli koleni, ne kvůli samotné ortéze," uvedla Sudová.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Šárkou Záhrobskou

Nikola Sudová:

"Zranění naštěstí nebolelo předtím, nebolí ani teď. Samozřejmě se to může změnit ve chvíli, až si stoupnu na lyže a budeme postupovat další fáze tréninku."

Záhrobské se za oceánem daří

Stoupající formu lyžařky Šárky Záhrobské naznačil víkendový výsledek z italské Cortiny, kde získala první body v obřím slalomu. Obsadila dvacátou příčku, když si ve druhém kole polepšila o sedm míst. Možnému olympijskému úspěchu nahrává i skutečnost, že v severoamerickém Aspenu získala Záhrobská obě dosavadní vítězství ve Světovém poháru. "Jediný recept, který mám, je cestovat tam dopředu, protože osm nebo devět hodin časového posunu je opravdu hodně, takže týden, možná deset dní předem odcestovat, aby si tělo přivyklo na časový posun," řekla.

Program posledních dní má Šárka Záhrobská velmi nabitý. "Po Vánocích jsme odjeli a až do dneška pokračujeme stále na cestách. Teď je před námi poslední destinace, to je Svatý Mořic, kde v pátek chci startovat v superkombinaci a v neděli v super obřím slalomu, poté se vracíme jen na dva dny domů a třetího už odlétáme na olympijské hry do Kanady," uvedla Záhrobská. Olympijské hry zahájí česká slalomářka 14. února superkombinací, ve druhém týdnu pak pojede obě točivé disciplíny.

Záhrobská plánuje závodit ještě maximálně šest sezon

Jedna z nejúspěšnějších sjezdařek české historie se pohybuje ve Světovém poháru osm let, v době her oslaví 25. narozeniny. Sama připouští, že by mohla skončit ve třiceti. "Osm let už je dlouhá doba, dávno nepatřím mezi ty nejmladší, jako jsem patřila, když jsem začínala, jsem někde uprostřed. Samozřejmě uvažuji, že už před sebou nemám toho času tolik. Přece jenom mě čeká pět, maximálně šest sezon," prozradila Záhrobská.

Šárka Záhrobská
zdroj: ČTK/AP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články