Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Sudová na pódium nedosáhla, slaví suverénní Dufour-Lapointeová

Kreischberg (Rakousko) – Nikola Sudová udělala ve finále technickou chybu, do superfinále se nedostala a skončila celkově šestnáctá. Ženám kralovala suverénní Justine Dufour-Lapointeová. Mezi muži byl překvapivě nejúspěšnější Anthony Benna. 

Nikola Sudová
zdroj: ČTK/PR/Svaz lyžařů ČR

Sudová předvedla kvalitní a na její poměry nečekaně rychlou jízdu v kvalifikaci, na skocích zařadila helikoptéru s roznožkou a salto s krosem. "Jízda se mi povedla, rychlost byla dobrá, čehož jsem se bála. Jelo se mi dobře, nikde mě to nerozkopalo, skoky byly dobré, ani jedna roznožka nebyla křivá, u salta by to chtělo ještě víc v krosu zabrat. Ale výška tam byla, chyby nebyly, jsem spokojená," zhodnotila Sudová.

Ve finálové jízdě jela Sudová o něco pomaleji než v kvalifikaci a především musela korigovat chybu mezi můstky. Dostala se lehce do záklonu, přišlápla si špičku a na moment vypadla z rytmu. Sice se brzy srovnala, ale dostala za jízdu nižší známky. Na skocích zařadila opět solidní skoky – helikoptéru s roznožkou a salto s krosem.

Dohromady Sudová dostala známku 73,41 bodu – výsledné 16. místo je pak při její osmé účasti na světovém šampionátu třetí nejhorší výsledek. Hůře skončila jen dvakrát při premiéře mezi elitou před 14 lety ve Whistleru, pak skončila vždy v desítce včetně stříbra z roku 2005 a bronzu z roku 2009.

"Jsem naštvaná na sebe, já udělám tady takovou chybu," řekla. "Byla to taková rána z čistého nebe, najednou jsem měla zkřížený špičky, ani nevím, jak se to stalo. Skoky dobré, rychlost dobrá, ale v jedné bouli jsem najednou měla zkřížený špičky," okomentovala své zaváhání. Kiks možná pramenil z toho, že trať je mírná a snadná a Sudová ji podcenila. "Trochu přituhlo, trochu se to zrychlilo, bylo to hlubší, ale jelo se mi dobře. A najednou problém, i když jsem měla pocit, že jedu v pořádku," hledala možnou příčinu.

  • "Opravdu jsem tu medaili chtěla a chci ji pořád. Ale říkala jsem si, když to vyjde v singlech, tak se nebudu muset zítra tolik snažit. Ale takhle budu holt zase muset závodit a tu medaili udělat zítra, ale na to se víc nadřu," dodala.

Titul získala kanadská olympijská vítězka Justine Dufourová-Lapointeová před americkou obhájkyní titulu Hannah Kearneyovou. Mužským šampionem se překvapivě stal Anthony Benna z Francie, který ještě nikdy nevyhrál závod světového poháru, před obhájcem prvenství Mikaelem Kingsburym z Kanady. Čech Daniel Honzig v kvalifikaci obsadil 37. místo z 44 startujících se známkou 63,82 bodu. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články