Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sudová doufá, že jí forma vydrží až do Soči

Praha - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová si hodně považuje letošního vystoupení ve Světovém poháru, v němž obsadila mezi boulařkami třetí místo. Třicetiletá závodnice je šťastná, že se po předloňské operaci kolena znovu pevně usadila mezi absolutní elitou a letošní počin bere jako odrazový můstek k olympiádě v Soči v roce 2014, kde chce usilovat o životní úspěch. "Snad letošní sezona znamená předzvěst dalších dobrých let a forma vydrží až do Soči, kde snad uděláme jeden z nejlepších výsledků," řekla na dnešní tiskové konferenci v Praze Sudová.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

Olympiádě na ruské půdě podřídí i přípravu na další sezonu, byť ta bude mít vrchol v podobě mistrovství světa. Sudová znovu plánuje, že v létě bude spolupracovat s atletickou trenérkou Martinou Blažkovou, která vede úspěšné běžkyně Denisu Rosolovou a Zuzanu Hejnovou. Stříbrné a bronzové medailistce ze světových šampionátů v letech 2005 a 2009 prý loňská spolupráce s Blažkovou výrazně pomohla. "Ta příprava má velkou zásluhu na tom, kam jsem se letos dostala. Moje dřívější příprava už začínala být fádní, dostala jsem se mezi nové lidi a potřebovali jsme udělat pořádný trénink. Povedlo se, letos to bude v podobné linii," řekla Sudová.

S tréninkem chce začít ve druhé polovině května. Na stupních vítězů v celkovém hodnocení SP stanula podruhé v kariéře a navázala na čtyři roky starý úspěch, kdy skončila dokonce druhá. Závodnici Dukly Liberec patří i primát nejlepší Evropanky. "Sezonu musím hodnotit jenom kladně, i když to byly nervy až do poslední chvíle," líčila Sudová, která si v posledním závodu ve francouzském Megéve, v němž si pojistila celkový bronz, dala stylový dárek ke kulatým narozeninám. Třicetiny oslavila právě v polovině března. "Nebýt série devátých míst, ze které jsem byla na prášky, mohl být ten konec sezony jednodušší. Ale proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě," usmívala se svěřenkyně trenéra Radka Herota.

Je nám líto, video expirovalo.
Nikola Sudová o sezoně

Rodačku z Jablonce nad Nisou těší i to, že už vůbec necítila následky předloňského zranění kolena, které jí zkomplikovalo přípravu a vystoupení na OH ve Vancouveru. Sudová tvrdí, že je už naprosto fit a také díky tomu mezi boulemi mohla podávat ustálené výkony. Teď se těší na to, až dostane svolení od ortopeda Vladislava Hospodára a mezi boule bude moci vyrazit také bez speciální ortézy, které zpevňuje její operované koleno. Na ortézu si stále nezvykla. "Ne, že by mě to omezovalo, ale pořád na ortézu musím myslet. Nerada si zvykám na jakékoliv nové pomůcky, ať šlo o chránič zubů nebo páteřák. Když se člověk potí, ortéza sjíždí dolů, navíc na kopci od ní dostávám rány do vnitřní strany zdravého kolena," uvedla Sudová.

Už si několikrát vyzkoušela, jak se jezdí bez ortézy. "Loni v Austrálii jsem to zkoušela na měkké trati a šlo to. Tak snad mi to doktor jednou povolí úplně," řekla Sudová. Hospodár je spíše skeptický. "Nikola je plnoletá a má volební právo, ať si dělá, co chce. Mně se zdá zbytečné jít do reálného rizika. Ale když bude rychlejší o dvě vteřiny na trati, ať tu ortézu zahodí a spálí," žertoval lékař.

Zdroj
AAP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články