Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sudová by mohla na olympiádě startovat jen pod tišícími léky

Praha - Start boulařky Nikoly Sudové na olympijských hrách ve Vancouveru je podle lékaře Vladislava Hospodára otázkou vnímání bolesti. Po vyšetření mohl Hospodár potvrdit diagnózu z Ameriky, kde se Sudová zranila. Má přetržený přední zkřížený vaz, ale meniskus poškozený není. Noha zatím není ani zablokovaná, dochází ale k otokům postiženého místa. Nestabilitu přetržených vazů české naděje vyřeší na míru vyrobená ortéza, kterou by měla akrobatická lyžařka mít za týden. Pokud bude schopna na olympiádě jet, tak určitě pod tišícími léky.

"Těžko říci, jestli to na olympiádu je, nebo není. Ona je bojovnice a je statečná, ale tomuhle nejde úplně poručit," řekl Hospodár. Konečné rozhodnutí nechá na závodnici, trenérovi Radku Herotovi a manažerském týmu boulařky. "Já jsem prostředník, který udělá vše, aby mohla jet, pokud to půjde," uvedl. Na konkrétní dotaz, na kolik procent vidí start Sudové, odvětil jasně: "Patnáct."

Sudové dnes odborníci změřili koleno, aby se do příštího pátku stihla vyrobit speciální ortéza. V nadcházejících dnech bude mít stejně bronzová medailistka z mistrovství světa klid a nejdříve od středy začne pravděpodobně rehabilitovat. "Uvidíme, jak bude odcházet otok. Když se to nebude plnit jako teď před očima, tak se začne hýbat pasivně na dlaze a pak ji zkusíme posadit na kolo," řekl Hospodár.

Je nám líto, video expirovalo.
Naději na start na ZOH Sudová stále má

Rozhodne bolestivost

Stabilita Sudové by měla být z 95 procent vyřešena ortézou. Větším problémem je bolestivost zranění. Kvalifikaci by měla jet dvojnásobná medailistka z mistrovství světa již 13. února. "Je to krátká doba od úrazu a reparační procesy nebudou ukončeny. Ty trvají reálně šest sedm týdnů," uvedl lékař. O startu české lyžařky tak rozhodne bolestivost. "Vnímání bolesti je určující a limitující pro to, jestli bude schopná jet z kopce. Jestli jí bolest dovolí jít až na hranici, aby to bylo na nějaké měřítko v rámci olympijského výkonu," prohlásil Hospodár.

Je více než pravděpodobné, že v případě startu by Sudová užívala léky na tišení bolesti povolené antidopingovým výborem. "Pokud to vyústí až, řekl bych, k takovému bláznovství, tak se bez prášků a umrtvení neobejde. Je to sázka na nejistotu, ale naděje je," tvrdí lékař.

Na otázku, kdy by se mohla Sudová znovu postavit na lyže, Hospodár uvedl, že to bude velmi dramatické. "To bude otázka dnů až hodin před samotným závodem," konstatoval.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články