Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šubovič: Black Panthers na nás byli skvěle připravení, my si přestali věřit

Očekávané pražské derby na úvod nové sezony ligy amerického fotbalu příliš dramatu nepřineslo. Úřadující mistři Prague Black Panthers neměli s konkurenčními Lions slitování a svého rivala zostudili výsledkem 48:0. Zejména na straně poražených Lions ale byla znát nerozehranost a nesehranost po dlouhém přípravném období a jejich ofenzivní guard Roderik Šubovič věří, že tým pod vedením amerického quarterbacka Zacharyho Bartlowa půjde postupně nahoru.

Quarterback Jan Dundáček v duelu s Lions
zdroj: ČAAF

Konečný výsledek Bitters Kickoffu podle Matěje Večese neodpovídal reálnému kvalitativnímu rozdílu mezi oběma týmy. "Ale zachytili jsme takové to momentum zápasu, tedy interception Karla Augusty a pak už to šlo se soupeřem z kopce," vystihl zásadní okamžik utkání defenzivní tackle vítězných Prague Black Panthers.

Jeho protějšek z ofenzivní řady Lions Šubovič souhlasil, že vystihnutá přihrávka Bartlowa na začátku druhého poločasu utkání zlomila. "V prvním poločase jsme ještě drželi krok a věřili, že to dokážeme strhnout na svou stranu. Potom ale šla psychika dolů a přestali jsme si věřit."

Právě psychické rozpoložení je v těchto situacích klíčovým faktorem. "Za každého stavu musíte věřit, že to stále můžete zvládnout. Trenér i spoluhráči vám pořád opakují, že je to 0:0 a nic se neděje, ale není to jednoduché. A když proti sobě máte tak skvěle připraveného soupeře jako Black Panthers, tak pak logicky klesá sebedůvěra," dodal Šubovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Začátek domácí sezony amerického fotbalu

Samotná sezona amerického fotbalu je poměrně krátká a většinu roku tak zabírá přípravné období. "Měli jsme dlouhou off-season, prakticky od konce loňských prázdnin. Dva kluci z týmu mají svou posilovnu, tak jsme tam chodili týmově a v přípravě nás to posunulo diametrálně jinam," pochvaloval si Večes.

Jako člen defenzivní linie považuje Večes nikoliv překvapivě za největší zbraň svého týmu obranu. "Historicky to bylo vždycky tak, že jsme na defenzivě stavěli, protože jak se říká, obrana vám vyhrává šampionáty. Na druhou stranu máme v týmu nejlepšího českého hráče současnosti, quarterbacka Jana Dundáčka, a útok celkově se v poslední době hodně zvedl."

Šubovič věří, že výkony Lions půjdou rozhodně nahoru. "Přišel k nám na pozici defenzivního enda James Brooks, podle mě asi jeden z nejlepších Američanů hrajících v Evropě. Zac Bartlow jako quarterback má zase za sebou úspěšnou college. Takže se potřebujeme hlavně sehrát. Ale pořád je to tak, že s námi musí soupeři počítat a že cílem je postup do Czech Bowlu," řekl Šubovič.

Quarterback Prague Black Panthers Jan Dundáček
zdroj: caaf.cz autor: Libor Vočadlo

Nejvyšší soutěž před sezonou doznala zásadních změn, místo Trnavy a Příbrami přibyly do první ligy brněnské kluby Sígrs a Alligators a spolu s nimi Pilsen Patriots. "S novými týmy bude zajímavá konfrontace, na druhou stranu jsme přišli o kvalitního soupeře v podobě Příbrami, která se potýkala s nedostatkem hráčů a přihlásila se až do třetí ligy. Paradoxně se s námi potkají znovu, protože tam hraje náš záložní tým," přiblížil změny Večes.

Black Panthers zůstávají největším favoritem na zisk Czech Bowlu, cestu za dalším titulem by jim ale rádi překazili nejen Lions. "Ostrava Steelers nás loni vyřadili v semifinále, mají dobře nastavený program a kvalitní tým. Ostatní týmy se pravděpodobně porvou o čtvrté místo, přičemž Pardubice mají asi nejvíce zkušeností," vypočítal hlavní konkurenty Šubovič.

Úřadující mistři mají podle něj proti soupeřům výhodu hlavně ve zkušenostech. "Mají opravdu hodně zkušených hráčů. Americký fotbal je hodně o tom, že na své pozici musíte umět číst hru. A oni mají za sebou skvělé zápasy, hráli i rakouskou ligu. A tohle museli budovat roky a roky. Nadšení do hry máme všichni, ale úspěch vám zaručí až ta kvalita a zkušenosti," uzavřel ofenzivní guard Lions.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články