Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Stropnický: Spojení armády a Dukly je prestižní záležitostí

Praha – Spojení české armády a sportu k sobě patří už bezmála 70 let. Podle ministra obrany Martina Stropnického musí vydržet i nadále. "Špičkoví sportovci jsou našimi výraznými vyslanci v zahraničí, možná víc než velvyslanci," uvedl. Zrušení Dukly by považoval za chybu, spolupráce totiž armádě přináší prestiž a propojení s širší veřejností. Stropnický by do budoucna chtěl vytvořit program pro sportovce, kteří končí s aktivní kariérou.

Roman Šebrle přebírá ocenění za zásluhy
zdroj: ČT sport

Dukla je součástí resortu obrany od roku 1948, kdy vznikl Armádní tělocvičný klub. Značka Dukla se ale začala používat až o osm let později a do historie se pod ní zapsala celá řada nezapomenutelných sportovních osobností. Od čtyřnásobného olympijského vítěze ve vytrvalostním běhu Emila Zátopka až po současné hvězdy - dvojnásobnou olympijskou šampionku v hodu oštěpem Barboru Špotákovou nebo vítězku her v Soči – snowboardcrossařku Evu Samkovou.

Jen za letošní rok dosáhli sportovci Dukly na světových a evropských soutěžích na celkem 95 medailí, z toho 33 zlatých. Právě z hlediska medailových úspěchů je Dukla dlouhodobě neúspěšnějším českým klubem. "Dukla má své jasné místo ve vrcholovém sportu. Poslední roky máme štěstí, že mezi našimi atlety je několik špiček, ale i mezi zimními sporty, a ve vlastně všech. Je tam obrovské množství mladých lidí, spousta se jich věnuje sportům, které nejsou tak lukrativní. Dřou jak koně a dosahují kvalitních výsledků," řekl Stropnický.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Ministr obrany Martin Stropnický

Propojení armády a sportu není českou specialitou. Stejný model úspěšně funguje třeba v Německu, v Itálii nebo ve Francii. "Česká armáda má z toho spojení minimálně obrovskou prestiž a propojení s širší veřejností. Tady si pořád řada lidí říká, zda tu armádu mít, a každý prvek, který armádu lidem zpřístupní, je užitečný. Profesionální voják na tom musí být fyzicky dobře a sport k tomu patří," tvrdí Stropnický.

Dukla ročně vyjde na zhruba 200 milionů a téměř polovinu platí ministerstvo obrany, větší část pak ministerstvo školství a tělovýchovy. "My se snažíme koncem roku sportovcům ještě přilepšit a oni ty podmínky považují za kvalitní," upozornil Stropnický, který je rád, že se Dukla může pyšnit kvalitními trenéry. "Za všechny musím jmenovat alespoň Jana Železného. To je neuvěřitelný, poctivý dříč," dodal.

Stropnický by chtěl zlepšit i přístup ke sportovcům, kteří skončili s aktivní kariérou. Rád by, aby jim armáda více pomáhala. "Je to problém, který se nechával bokem. Srovnat se to s jinými profesemi skoro nedá, s výjimkou baletu. Často se zapomíná, že zdaleka ne všechny sporty jsou výnosné. Kateřina Neumannová se nyní ve spolupráci s Českým olympijským výborem tímto tématem zabývá a společně se snažíme zformulovat uspokojivý program pro tyto lidi," řekl ministr obrany.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články