Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Strachová byla překvapená, jak blízko měla k medaili

Svatý Mořic - Pátým místem se rozloučila lyžařka Šárka Strachová se světovými šampionáty. Čtyřnásobnou medailistku z mistrovství světa dělily od stupňů vítězů v sobotním slalomu ve Svatém Mořici jen tři desetiny sekundy. Přes výborné druhé kolo, po kterém chvíli vedla, nevěřila, že by mohla získat pátý cenný kov. "Páté místo je fajn, s mistrovstvím světa se loučím se ctí," řekla.

Spokojená Strachová v cíli 2. kola slalomu na MS 2017
zdroj: Reuters autor: Ruben Sprich

Po prvním kole figurovala Strachová na deváté příčce, ve druhé jízdě ale předvedla druhý čas a posouvala se výsledkovou listinou. V medaili ale nevěřila. "Byl by to malý zázrak. Nejlíp jsem myslela na čtvrté místo," přiznala dvaatřicetiletá česká lyžařka. O cenný kov přišla podle svých slov ve střední části 1. kola. To stavěl její trenér Klaus Mayrhofer. "Někde v prostřední pasáži jsem ztratila nějaké tři příčky. Jinak ta rovina nahoře celkem fajn, závěr taky dobrý," prohlásila.

Mayrhofer připravil pro slalomářky v prvním kole jednu speciální kombinaci. "Před cílem, některým trochu zamotala hlavu. Dala se jet dvěma způsoby, někdo ji jel ze shora, někdo zespodu. Možná to bylo malinko na rozhození, ale ten závod se rozhodoval už od startu. Byly tam jiné pasáže, tahle malá kombinace tam byla jediná taková specialita," dodala.

Druhé kolo, své poslední na mistrovství světa, si chtěla užít. Předvedla technicky vytříbenou jízdu a tentokrát i s potřebnou dravostí a rychlostí. "Druhé kolo mi vyšlo výborně, až jsem byla překvapená, jak byla medaile blízko. Byla hratelná," uvedla spokojeně Strachová.

"Samotnou mne překvapilo, že k medaili chyběl kousíček. Ale jestli někde zůstala, tak v prvním kole mezi třicátou a čtyřicátou vteřinou. Tam tři, čtyři desetiny zůstaly. Ale páté místo je hrozně fajn," řekla bronzová medailistka z olympiády ve Vancouveru 2010.

Druhý nejlepší výsledek sezony

Páté místo je v této zimě pro Strachovou druhým nejlepším výsledkem. Lépe zajela jen na Světovém poháru v Záhřebu, kde skončila třetí. "Co se týče emocí, tak to možná stavím i na úroveň toho třetího místa v Záhřebu. Druhá jízda byla velmi dobrá, bylo by fajn na ní stavět a ten pocit využít v závěrečných dvou slalomech, které nás čekají," podotknula.

Z devíti světových šampionátů má čtyři medaile za slalom. Zlato získala v Åre 2007, stříbro ve Val d'Isere 2009 a bronzy má ze Santa Cateriny 2005 a Beaver Creeku 2015. "Na to, z jakých pocházím hor a jaké jsem měla zázemí, tak to vůbec není špatné. Jsem na sebe hrozně pyšná. K tomu ještě jedna z olympijských her. I to, jak dlouho se držím ve světové špičce. To všechno mi dává krásný pocit, bude se mi docela těžko odcházet," zdůraznila česká reprezentantka. 

Za dva roky na další světový šampionát už nepojede. "Dneska to bylo určitě poslední mistrovství světa," ujistila. Otázkou však zůstává, zda si ještě kariéru prodlouží o sezonu a pojede za rok na olympiádu do Pchjongčchangu. "Jestli budu pokračovat i v další sezoně, se rozhodnu na přelomu března a dubna," prohlásila Strachová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články