Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

"Stojím si za tím." Jak Koukalová nepodala ruku šéfovi světového biatlonu

Oslo – Ještě chvíli předtím ani nevěděla, že by mohla získat malý glóbus. Co kdyby se to skutečně povedlo? "Fakt nevím, já ty výsledky nesleduju," tvrdila Gabriela Koukalová. Už za moment bylo jasno. Opravdu ho získala. A při předávání nepodala ruku šéfovi Mezinárodní biatlonové unie Andersi Bessebergovi. "Dávno tam nemá co dělat, stojím si za tím," uvedla.

Gabriela Koukalová s křišťálovým glóbem
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na Besseberga se valí kritika kvůli velmi liknavému postoji k řešení rozsáhlé dopingové kauzy. Koukalová to vyřešila po svém. Ještě před ceremoniálem vtipkovala: "Doufám, že mi ho předá ten Besseberg. Na to se těším," naznačovala, že by se něco mohlo dít.

Při předávání glóbu mu pak nepodala ruku. "Kdyby měl sebereflexi, tak už tam dávno není. Nejde mu o sportovce kolem, ale výhradně o sebe. S tím nemohu souhlasit," řekla v pátek. Besseberg pod stupni vítězů vytřeštil na Koukalovou oči. "Jako jestli si nedělám legraci a myslím to vážně. Tak jsem se usmála a řekla mu: I am sorry," popsala.

Rozleželo se jí gesto po dni v hlavě? Ani omylem. "Bylo to dobré rozhodnutí," tvrdila. S Bessebergem se po ceremoniálu potkala před hotelem a dlouze debatovali. Podle svých slov mu hned v první větě řekla, že by měl odejít. "Ale já si za tím stojím. Myslím si, že je to člověk, který kdyby byl soudný, už tu dávno nemá co dělat," pokračovala.

Koukalové se nelíbí, že sportovce vůbec nezastupuje, nestojí za nimi. Své o tom ví i Michal Šlesingr, Lowell Bailey a Martin Fourcade, kteří jsou hlavními tvářemi boje proti dopingu ve světovém biatlonu. V Anterselvě byli krůček od bojkotu závodu, před mistrovstvím světa v Hochfilzenu následně mimořádné zasedání biatlonové unie rozhodlo, že světový šampionát 2021 by se neměl pořádat v Ťumeni, která ho předtím kontroverzně získala.

"Připadá mi, že je to člověk, který si hraje na svém písečku a naše pravidla ho absolutně nezajímají. Nejde mu o závodníky, ale spíš jen o sebe. Spousta lidí mi to bude mít za zlé, ale já to nedělám pro lidi, ale proto, že si myslím, že člověk, který je na takové pozici, by měl jít příkladem a zastupovat práva závodníků. A když to neplní, nač jsou takoví lidé v takových funkcích?"

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články