Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Stockholm, den čtvrtý – poloviční náklad zařídí ženy

Tři dny běžel evropský šampionát na plné obrátky, dnes ale zvolní a nasadí sobotní odpočinkové tempo. Na řadě bude jediná soutěž – volné jízdy žen. Protože je to ale naopak v jiných sportech hotový kvapík, na volné jízdy žen se tentokrát dostane na ČT sport až se zpožděním. Volné jízdy žen vysíláme tedy živě na webu od 11:50, na ČT sport pak to hlavní ve 130minutovém záznamu od 15:35.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP

Co nás čeká

Eliška Březinová pojede hned ze začátku. Má číslo tři a cíl vylepšit si svou pozici po krátkém programu. Její startovní čas je 12:23.

Jak se vyvine souboj nejlepších žen, jsem opravdu zvědav. Zatímco v prvních dvou už uzavřených soutěžích bych trefil vítěze celkem jasně a ve sportovních dvojicích bez obav tipuji spolehlivý pár Stolbovová, Klimov, mezi ženami prostě nevím. Rozhodčí podle všeho dávají přednost Radionovové, ale její odstup od Tuktamyševové je zcela nepatrný. Myslím, že to bude největší drama celého mistrovství.

Co jsme zažili

Smutek, to jsme zažili – a ani výborné výkony Pavla Kašky a zejména Petra Coufala to nedokážou docela změnit. A já už věřil, že si užiji velkou televizní oslavu přímo s Tomášem Vernerem, ale nevyšlo to. Tomáš jako maskot selhal, Kaška s Coufalem totiž zvládli své čisté jízdy ještě před tím, než přišel do studia. Takhle se tedy štěstí opravdu nenosí!

Ale kdepak, nemyslete si, že jsem pověrčivý. To se mne sami krasobruslaři snaží nakazit. Třeba na to, že prý funguje něco jako "zakřiknutí štěstí", mne docela navádí paní Olga Žáková. Její schopnost spustit pochvalou katastrofu je až nenáhodně přesvědčivá. Že ve volných tancích dělilo její radost, jak se závodu vyhýbají chyby, a nezdar Iljinychové ve zvedačce ani ne sedm minut, si můžete v záznamu na iVysílání ověřit sami. V krátkém tanci to bylo ani ne deset sekund, co řekla, že mladý italský taneční pár jede dobře, než upadl – to ale bylo mimo mikrofon. A to ani nechci popisovat, jak to bylo s Březinovým krátkým programem, aby si to s ní pak nechtěl Michal vyřídit osobně. Tedy samozřejmě pouze v případě, že by sám měl sklon k pověrčivosti.

Takže z toho je páté místo. S třemi pády v průběhu celého závodu se asi nedá chtít nic lepšího. Fanouškovské srdce by ale chtělo, více štěstí a méně pádů. Škoda… I rozhodčí přitom měli chuť dát Březinovi medaili. Vždyť dostal druhou nejvyšší druhou sadu známek jak v krátkém programu, tak ve volné – na bruslařské dovednosti, spojovací prvky, předvedení, choreografii a interpretaci porazil všechny, dokonce i Rusy, jen Fernándeze ne.

Co by ale za takové páté místo dali třeba Francouzi! Druhá nejúspěšnější země moderní historie mužského krasobruslení, země Gilettiho a Jouberta, se pouhý den po zlatu v tancích na ledě musela spokojit jen s devátým místem Amodia.

Něco ze zákulisí

Myslím, že ze zákulisí vás nejvíc zajímá právě to, jak nám to šlo s Tomášem Vernerem.

Byla to moc prima práce. Několik lidí mi dokonce říkalo, že i můj komentář díky jeho přítomnosti pookřál a že jsem s ním vtipkoval víc než jindy. Nevím. Možná ano, třeba s paní Žákovou jsme sice dobří přátelé, ale bariéra věkového rozdílu se odbourat nedá – tedy, i kdybych se o to snažil, asi by to nepůsobilo na diváka dobře. Já si ale myslím, že možná stejnou váhu na tom měl i vývoj závodu. Když se jede o medaili, když naděje na ni stoupá a stoupá, jak to soupeři kazí, a když vás navíc nabijí energií jízda takového Kašky a hlavně Coufala, to se hned komentuje podstatně líp.

I Tomáš si komentování pochvaloval. Došlo i na to, jestli si podobnou spolupráci dál zopakujeme. Řekli jsme si pro i proti a necháme si to oba – a každý, kdo do toho v redakci sportu má co říct – ještě projít hlavou.

Nějaké detaily k tomu vypátrala třeba i kolegyně Žaneta Peřinová, která nás s kamerou "špehovala" přímo ve studiu, v závěru komentování a po něm. O tom, co zjistila, nachystá reportáž do dnešních Branek bodů vteřin. Tak to jsem teda sám zvědav.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články